Hon kämpar för boende till sin autistiske son

- Vi har stått i kö till ett korttidsboende i flera år, men nu riskerar vi att gå miste om platsen för att Mönsterås kommun förhalar ärendet.
Mönsterås • Publicerad 20 december 2005

Eva Ekström har länge hoppats på att få en plats åt sin autistiske son på ett korttidsboende i Kalmar kommun.

- Det är specialanpassat för barn med autism och deras behov. Det finns inget sådant varken i Mönsterås eller Oskarshamn, säger hon.

Där finns de resurser som hon anser behövs. Sonen går dessutom på Björkenässkolan i Kalmar där det finns bra kompetens för att ta hand om barn och ungdomar med bland annat autism.

- Jag är så glad att han får gå

i den här skolan. Det ger honom en chans att få ett värdigt liv.

I dag får han resa till och från skolan varje dag, men skulle han få en plats på korttidsboendet skulle resorna begränsas.

Tre dygn i veckan och varannan helg bor sonen antingen med personliga assistenter i en lägenhet i Timmernabben, eller hos sin kontaktfamilj, för att Eva Ekström ska få avlastning.

I takt med att sonen blir äldre kan behovet av hjälp komma att öka. Det ställer större krav på flexibilitet. Om till exempel en personlig assistent blir sjuk går det inte att ersätta den med vem som helst, eftersom autismen gör att han är oerhört känslig för förändringar.

"Allt att vinna" Enligt Eva Ekström skulle situationen för sonen bli betydligt bättre i alla avseenden om han fick korttidsplatsen.

- Vi har allt att vinna på den här platsen. Man skulle få en helt annan helhetssyn, där finns resurser som Mönsterås inte kan erbjuda och han skulle slippa många resor. Det skulle också vara bra för hans utveckling.

Redan i somras fick hon reda på att det fanns goda chanser för sonen att få en plats på korttidsboendet i Kalmar. Sedan dess har hon vid upprepade tillfällen varit i kontakt med kommunen för att få ett beslut om att man är villig att vara med och betala för platsen. Hela tiden har hon fått höra att man inte har haft tillräckligt med beslutsunderlag eller att man helt enkelt inte hunnit ta upp det på socialnämndens möten.

- Detta är ett akut ärende. Socialnämnden måste komma till skott och inte förhala det här ärendet. Det är under all kritik, anser Eva Ekström som är rädd för att gå miste om platsen.

Hon har även kontakt med rättsombud från Riksföreningen för funktionshindrade ungdomar, barn och vuxna, som har uppgett till henne att det inte alls ska ta så här lång tid.

Under utredning Sonen omfattas av LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

- När det gäller LSS-insatser får pengar inte spela någon roll. Det är en lag som är väldigt stark och som ger rätt att ställa krav, påpekar hon.

Enligt Elisabeth Fredriksson på individ- och familjeomsorgen i Mönsterås är Eva Ekströms begäran under utredning.

- Jag vet att ärtendet utreds och det kan bli en viss handläggningstid. Vad jag känner till så är fortfarande inte det här korttidsboendet färdigbyggt. Dessutom är det ju så att det är Kalmar kommun som bygger boendet för att i första hand tillgodose sina behov. Det innebär att vi måste få besked från Kalmar innan vi i vår tur kan ordna platser där. Men vi tittar på det här och gör vad vi kan för att göra det så bra som möjligt för den här familjen, säger Elisabeth Fredriksson.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.