GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Historien om en massiv krisinsats – två miljoner höns avlivades

Under 26 dygn deltog hundratals frivilliga i en gigantisk krisinsats utanför Fliseryd. Två miljoner höns fick avlivas sedan en mycket smittsam variant av fågelinfluensaviruset fått fäste hos landets största äggproducent.
Fliseryd • Publicerad 12 augusti 2021 • Uppdaterad 17 januari 2022
Saneringspersonal i skyddsutrustning på den fågelinfluensadrabbade anläggningen i Mönsterås kommun. I en serie artiklar berättar nu Barometern-OT om utbrottet, hjältarna, de drabbade och den ovissa framtiden för många djurägare.
Saneringspersonal i skyddsutrustning på den fågelinfluensadrabbade anläggningen i Mönsterås kommun. I en serie artiklar berättar nu Barometern-OT om utbrottet, hjältarna, de drabbade och den ovissa framtiden för många djurägare.Foto: ERIC ARENIUS

Under nästan fyra veckor råder febril aktivitet söder om samhället i Mönsterås kommun. Hundratals människor från hela landet strömmar dit för att delta i en av de största krisinsatserna i modern tid. En smittsam variant av fågelinfluensaviruset gör att två miljoner höns måste avlivas. En soldat är också nära att dödas av en flygande dörr. Barometern-OT berättar historien om de anonyma hjältarna som deltog i insatsen.

De frivilliga arbetade i grupper med både Blå Stjärnor och hemvärnssoldater. Den kortaste av de gulklädda personerna är Pepita Rundblad.
De frivilliga arbetade i grupper med både Blå Stjärnor och hemvärnssoldater. Den kortaste av de gulklädda personerna är Pepita Rundblad.Foto: Privat

DEL 1: ”Det var så mycket döda djur att det blev svårt att ta in”

Pepita Rundblad från den ideella organisationen Svenska Blå Stjärnan var en av många som hjälpte till vid den massiva insatsen – här berättar hon och många andra av de hundratals frivilliga som hjälpte till under dagar de aldrig kommer att glömma.

Claes Cedergren, ägare och vd, och Krister Axelsson, som är anställd i företaget och även sitter i styrelsen, kan se tillbaka på en tuff vinter. I september ska de första äggen lämna anläggningen efter fågelinfluensautbrottet.
Claes Cedergren, ägare och vd, och Krister Axelsson, som är anställd i företaget och även sitter i styrelsen, kan se tillbaka på en tuff vinter. I september ska de första äggen lämna anläggningen efter fågelinfluensautbrottet.Foto: Roger Carlsson

DEL 2: Familjeföretag i Fliseryd drabbades hårt av smittan

Claes Cedergen tvingades avliva två miljoner höns. Nu berättar han om fågelinfluensans konsekvenser och vägen tillbaka. Vapendragaren Krister Axelsson har varit ett stöd för hela familjen under den tunga vintern.

Eko-äggproducenten Daniel Hägerby fick hålla hönsen inne på grund av restriktionerna men efter Barometern-OT:s besök på gården har han fått släppa ut dem.
Eko-äggproducenten Daniel Hägerby fick hålla hönsen inne på grund av restriktionerna men efter Barometern-OT:s besök på gården har han fått släppa ut dem.Foto: Roger Carlsson

DEL 3: Fågelinfluensan slår hårt mot djurägare i Kalmar län

Två miljoner höns fick avlivas i Fliseryd – och smittan fick konsekvenser för långt fler djur och djurägare. Hur ska framtida utbrott stoppas? En av de som vill veta är ekobonden Daniel Hägerby. Två myndigheter ska nu ta reda på hur risken för smitta kan minskas i svensk djurhållning.

Héctor BarajasSkicka e-post
Karin LagerströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.