Häxparken - en idé som inte gick att stoppa

En plötslig idé, ett infall som sedan inte gick att stoppa. Så beskriver Ton Theunis hur Witch World kom in i hans och frus Anne Marieke Groots liv.
Mönsterås • Publicerad 15 oktober 2011
Ton Theunis i sagoparken Efteling i Holland.
Ton Theunis i sagoparken Efteling i Holland.Foto: Anders Johansson

De hade varit i Oskarshamn för att hälsa på släkten och körde hemåt mot sommarhuset i Blomstermåla. Tidigare den veckan hade de läst i Barometern att Regionförbundet letade sätt att förlänga turistsäsongen.

- När vi passerade skylten vid Oskarshamns kommungräns, den med en häxa på, sa min fru: "Men, de har ju lösningen här, precis framför ögonen", berättar Ton Theunis.

De båda är uppväxta med besök i sagoparken De Efteling i Holland och för dem var tanken på att skapa en värld där barn kunde möta häxor och troll inte främmande, de hade redan sett det hemma i Holland. Ton Theunis återkommer till De Efteling i våra samtal. Han vill göra samma sak i Mönsterås, men bättre, mer verklighetstroget.

- Vi har sagt från början att vi inte ska förstöra naturen. Inget av det vi gör kommer att vara synligt över trädtopparna. Det är häxornas skog och om man förstör den får man problem. Vi kommer inte att bygga några berg- och dalbanor, säger han.

I stället handlar det om att förmedla en känsla, en stämning och en spänning.

- Nöjesparker med berg- och dalbanor har ett problem. Första gången man åker är man rädd, men när man har åkt åtta gånger är man inte det längre. Då måste parken bygga högre, större och snabbare. Allt handlar om adrenalin, det är inte det vi vill göra. Vi gör sagor, själva essensen av sagor. Men ändå kommer alla att tycka att det är spännande, till och med mer spännande än en berg- och dalbana.

Ton Theunis slår på en dator, plockar fram en bildfil och öppnar den. Bilden kommer från ett företag som håller på att utveckla ett prototyptroll. En figur som ska heta Knurt, vara stor som ett troll och se verklig ut. Bilden visar Knurts ansikte. Vi får inte visa bilden i tidningen, eftersom Ton Theunis är rädd att någon ska stjäla hans idéer. Men trollets ansikte ser onekligen levande ut. Huden har porer, fåror och rynkor. Än så länge är det bara ett huvud och ett ansikte. Men tanken är att både huvudet och kroppen ska fyllas med robotteknik, så kallad animatronic, för att få Knurt att röra sig och bete sig levande.

- Vi arbetar med ett engelskt företag som gör animatronics till filmer, berättar Ton Theunis. De har gjort flera reklamfilmer och är inblandade i produktionen av Nils Holgersson som ska bli tv-serie och film.

Om allt går som Ton Theunis vill kommer Knurt och andra figurer att hälsa besökarna välkomna till Witch World den sista april 2015. Det låter lite optimistiskt när man åker förbi skogen söder om Mönsterås. Den är inte ens i Ton Theunis ägo och ingenting på platsen skvallrar om hans planer.

- Vi håller på med den kreativa delen här i Holland, för att ha något att visa upp för tänkbara investerare. På ett eller annat sätt måste man visa först vad man vill göra, säger han.

Pelle Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.