Häxpark ska betalas utan skattemedel

Nu slår Ton Theunis, mannen bakom planerna på en häxpark, fast att han inte vill använda skattebetalarnas pengar till bygget.
Mönsterås • Publicerad 24 januari 2013
Ton Theunis vill inte att någon ska tro att han vill använda skattepengar till WitchWorld. Här en bild när han presenterar projektet för intresserade i Holland.arkivfoto: Anders Johansson
Ton Theunis vill inte att någon ska tro att han vill använda skattepengar till WitchWorld. Här en bild när han presenterar projektet för intresserade i Holland.arkivfoto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

Nyligen uttalade sig Ton Theunis om att det tar lång tid att få klart med finansiärer till hans häxprojekt. Han uppgav då att en av orsakerna till det är att man inte kan använda bidrag från svenska regeringen eller EU i projektet. Men att använda skattepengar har aldrig varit aktuellt, det var bara en jäm­förelse med hur det går till i andra länder, säger han nu i en kommentar.

– I andra länder i Europa brukar regeringar vanligen vara delaktiga i den här typen av projekt, bland annat eftersom det kan ge arbetstillfällen och tillväxt i olika former. Privata investerare ser det som ett bevis på att myndigheterna tror på projekten. Men i vårt fall har vi faktiskt aldrig begärt några medel i form av statliga bidrag och vi kommer inte heller att göra det. Jag vill poängtera att svenska skattebetalare inte ska betala Witchworld, och att vi väljer en annan, visserligen lång, väg för att förverkliga projektet, säger han.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.