Hackare stal Facebook-konto

Bedragare hackade 26-åriga Sophie Carlssons Facebookkonto och mejl och lyckades sedan lura till sig tusentals kronor av hennes vänner.
Mönsterås • Publicerad 13 oktober 2011
Sophie Carlsson vill varna andra för hur lätt det är att råka illa ut när bedragare kapar Facebookkonto och mejl och stjäler identiteten. Bedragaren fortsätter fortfarande att försöka lura hennes vänner på pengar.
Sophie Carlsson vill varna andra för hur lätt det är att råka illa ut när bedragare kapar Facebookkonto och mejl och stjäler identiteten. Bedragaren fortsätter fortfarande att försöka lura hennes vänner på pengar.Foto: Privat

– Det känns otäckt, jag känner mig kränkt och litar inte alls på internet längre, säger Sophie Carlsson, Mönsterås, som inte vet om bedragaren har använt hennes identitet även på andra sätt.

När hon i måndags morse skulle logga in på Facebook och Hotmail fungerade inte längre hennes lösenord.

Det dröjde dock inte länge förrän oroliga kompisar hörde av sig till henne.

Då visade det sig att någon, kanske en liga, hade hackat hennes Facebookkonto och mejl. Bedragaren har sedan tagit kontakt med en mängd av hennes vänner på Facebook och utgett sig för att vara Sophie.

– Personen kontaktade dem och låtsades att jag var i knipa och behövde hjälp med att snabbt komma in på min internetbank, berättar Sophie Carlsson.

Den falska Sophie uppgav för vännerna att hennes internetdosa hade gått sönder och att hon behövde använda deras bankdosor för att kunna föra över pengar.

Åtminstone ett par av vännerna ställde upp eftersom de trodde att de hjälpte sin vän i en akut situation.

Med hjälp av vännerna kunde bedragaren enkelt få de koder och uppgifter som behövdes för att ta sig in på deras konto och länsa dem.

En av vännerna anade dock snabbt oråd men då var det redan för sent. När hon gick in på sitt eget konto var pengarna överförda till ett bankkonto i utlandet.

– Hon blev av med ganska mycket pengar. Hur mycket den andra blev av med vet jag inte.

Så fort Sophie Carlsson förstod vad som hade hänt gjorde hon en polisanmälan.

Polisen försöker nu spåra bedragaren och pengarna. Jurister är också inkopplade för att vännerna ska få tillbaka sina pengar.

Sophie Carlsson har också försökt få kontakt med Facebook och Hotmail. Hennes Facebooksida ligger fortfarande kvar utan att hon kan komma åt den och hon kan inte heller använda mejlen.

– Problemet är att det inte finns några telefonnummer att ringa för att komma i kontakt med dem.

Efter det som hänt vill hon varna andra. Dessutom vill hon tala om att det inte är hon som styr över kontot längre, och att hon inte behöver hjälp med att ordna några bankaffärer.

I går onsdag var bedragaren fortfarande aktiv på hennes Facebookkonto och försökte lura fler av hennes vänner.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.