Annons

Glömska kan fälla BMW-rånaren

Efter två rån slarvade 29-åringen med maskeringen. I Ålem fastnade hans ansikte på film och det kan snart fälla honom.
Mönsterås • Publicerad 15 september 2014

Den 7 september förra året rånades inom loppet av en halv timme Coop och ICA i Mönsterås samt ICA Nära i Ålem av en maskerad gärningsman.

Med hjälp av bland annat vittnesuppgifter som lagt märke till en exklusiv BMW stadsjeep i närheten av brottsplatserna kom polisen rånaren på spåret.

Annons

Svårigheter att lokalisera mannen gjorde att det dröjde till i juni innan 29-åringen kunde gripas.

På måndagen ställdes han inför Kalmar tingsrätt åtalad för de tre butiksrånen, som åklagaren vill rubricera som grova.

Mannen nekar till anklagelserna men det finns flera bevis som kan tyda på att det är han som är rånaren.

Vid samtliga rån filmades gärningsmannen av butikernas övervakningskameror.

I Mönsterås hade denne väl dolt sitt ansikte med glasögonen och tyg över näsa och mun. Det gjorde att det var omöjligt att se vem som dolde sig bakom maskeringen.

Men i Ålem begick rånaren ett misstag och dolde ansiktet endast med keps och solglasögon.

När Statens kriminaltekniska, SKL, laboratorium jämförde rånfotot med en bild på 29-åringen kom det fram till att det mycket väl kan vara samma person.

SKL har också jämfört kläder som tagits i beslag hos mannens mamma och dragit slutsatsen att mycket talar för att byxor och handskar är de som rånaren hade på sig.

Bytet från de tre rånen blev drygt 21 000 kronor samt ett antal lotter av olika slag samt tobak. I två av butikerna kom inte gärningsmannen över några pengar alls. Han hade inte räknat med att dessa använde säkerhetsutrustningen Cash Guard.

Under måndagen berättade några av de drabbade expediterna om sina upplevelser och den rädsla de känt av att bli vapenhotade.

Rättegången kommer att fortsätta senare i veckan.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons