Församlinghemmet hotat - vägen avstängd

Vägen genom Ålems kyrkby är avstängd eftersom församlingshemmet håller på att dränkas av vatten, och man försöker nu rädda byggnaden med att skaffa fler pumpar.
Mönsterås • Publicerad 24 november 2010
Församlingshemmet i Ålem hotas av vattenmassorna.
Församlingshemmet i Ålem hotas av vattenmassorna.Foto: Eva Bergquist Andersson

Redan på tisdagskvällen började vattnet kring Ålems församlingshem att stiga och hela onsdagen har räddningstjänsten kämpat mot vattenmassorna som hotar att dränka hela byggnaden. Man har fått köra dit extra pumpar samt ta hjälp av lokala lantbrukare som lånar ut gödselspridare men hittills har vattnet bara fortsatt att stiga och under förmiddagen stängdes vägen utanför av helt och beräknas vara stängd åtminstone tills på torsdag.

En gård bakom församlingshemmet är avskuren från omvärlden av vattenmassorna. Källaren i Skytteanska skolan på andra sidan vägen står under vatten, och samtidigt har kommun och räddningstjänst fått mängder av samtal från privatpersoner i hela kommunen med översvämmade källare.

Personal i församlingshemmet har kämpat med att rädda viktiga dokument och annat som hotas av vattnet, och den gamla delen är redan drabbad av vatten i trossbotten och grund och kommer att behöva en stor renovering.

Behandlingshemmet i Lilla Forsa i Mönsterås var fortfarande på onsdagen avskuret från omvärlden, men kommunen har hjälpt till med en akut ambulanstransport samt mattransporter till hemmet. Även på äldreboendet Åshaga har man haft stora problem med vatten i källaren, men på Algatan i Blomstermåla tycks problemen avtagit.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.