Förbrödring med flyktingbarn

Den som man inte känner kan det vara lättare att inte tycka om.
Mönsterås • Publicerad 22 november 2003
Edona Berisha och Linnéa Lindén har blivit kompisar genom det samarbete som har inletts på Krungårdsskolan för att flyktingbarn och svenska barn ska lära känna varandra.
FOTO: ÅSA BOREFUR
Edona Berisha och Linnéa Lindén har blivit kompisar genom det samarbete som har inletts på Krungårdsskolan för att flyktingbarn och svenska barn ska lära känna varandra. FOTO: ÅSA BOREFURFoto: 

Därför har personalen på Krungårdsskolan startat ett samarbete som innebär att flyktingbarn och svenska barn ska lära känna varandra.

För tre veckor sedan hade de en första träff med förskolebarnen och eleverna i årskurs ett och två tillsammans med asylklassen.

- De blev kompisar redan första dagen, berättar Anna Markov.

Varannan fredag har de gemensamma aktiviteter under förmiddagarna. Barnen träffas också på rasterna och det finns även en kamratgrupp. Edona Berisha och Linnéa Lindén är två av dem som ingår i den gruppen.

- Den är bra. Vi målar, pysslar och gör andra saker. Och vi har fått nya kompisar. Det är roligt, säger Edona Berisha och Linnéa Lindén.

Ahmed Elmestrah från Libanon kom som flykting till Blomstermåla för ett år och tre månader sedan. Han har tre barn på skolan och tycker att integreringen har fungerat väl. Lärarna har ställt upp på ett fint sätt, anser han.

- Vi trivs mycket bra i Blomstermåla. Det är mycket folk som har hjälpt mig och det har inte varit några problem, säger Ahmed Elmestrah.

Föräldrarna till flyktingbarnen har också en viktig roll i skolans arbete. Ahmed Elmestrah har varit och spelat arabisk musik på trummor för barnen, och även ett ryskt föräldrapar har varit där och spelat.

Vidare jobbar personalen mycket med värderingar och hur man förhåller sig till andra människor.

- Alla är ju lika mycket värda. Lär man känna varandra tycker man inte att det är så konstigt, säger Anna Markov.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.