Fliseryds bageri ska säljas

Släkten Jonsson har sysslat med livsmedel i generationer, slakt, bryggarbranschen, bakning. Men snart är det slut med det. Fliseryds Bageri är till salu.
Mönsterås • Publicerad 13 juni 2012
Göran Jonsson samlar på gamla klipp, foton och diverse reklamskyltar från caféets långa historia.
Foto: Eva Bergquist Andersson
Göran Jonsson samlar på gamla klipp, foton och diverse reklamskyltar från caféets långa historia. Foto: Eva Bergquist AnderssonFoto: Eva Bergquist Andersson

Göran Jonsson sitter vid fikabordet i ett rum bakom disken i bageriet. Han och hustrun Maj-Britt har i åratal jobbat här tillsammans med Görans bror Arne och några andra trogna vapendragare. Klockan 22 varje kväll har de börjat sitt skift för att hålla på hela natten, sova några timmar på dagen och sedan börja om igen.

Just den här dagen då vi hälsar på är det berättarkafé, en tradition som fått fyra år på nacken och som genom åren dragit mycket folk. Det hela har utvecklats och sker inte bara på själva bageriet – platsen varierar beroende på vad som står på programmet.

Eftersom Göran Jonsson har ett förflutet inom Folkpartiet har han många politiska kontakter och både partikollegan Lars Leijonborg och Östra Smålands ledarskribent Jan G Andersson har varit gäster på berättarkafét.

Även den här dagen är det en folkpartist, Bonnie Bernström, ordförande för liberala kvinnoförbundet, som hälsar på. Hon berättar om sina resor i Kirgizistan och har med sig mängder av vackra sjalar och hattar som hon visar när hon berättar om det avlägsna och exotiska landet för ett 20-tal gäster.

– Medelåldern brukar väl ligga runt 60-70, och de absolut bästa stunderna har nog varit när någon från orten spontant börjat berätta om gamla tider, summerar Göran Jonsson.

Men nu ska bageriet säljas och paret Jonsson flyttar till Gotland. Berättarkaféerna kan dock komma att leva vidare, eftersom det lär finnas en del folk som kan tänka sig att hålla dem vid liv, säger Göran Jonsson.

Å andra sidan är det inte helt omöjligt att bageriet får leva kvar om man hittar en köpare som är intresserad av detta.

– Det finns ju potential att hitta på lite allt möjligt här. Vi får väl se när mäklaren börjar annonsera i sommar, säger Göran Jonsson.

Han och hans kollegor säljer 90 procent av allt som bakas här på torg och liknande – och i butiken i Fliseryd förstås. Att sälja i andra affärer är svårt med konkurrensen från stora drakar som Pågen och Fazer.

– Men det vore roligt om bageriet hittar en ny ägare, så det får finnas kvar här säger Göran Jonsson.

Eva Bergquist Andersson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.