Fastighetsägare nekas bygglov på Kuggås

En fastighetsägare nekas bygglov då kommunen vill bevara Kugg-ås kulturvärden, men mannen menar att området redan har förvanskats.
Mönsterås • Publicerad 19 oktober 2010

Numera är byggnadsnämnden mer restriktiv när man behandlar bygglovsansökningar som berör Kuggås i Mönsterås.

Områdets höga kulturvärden ska prioriteras och karaktären får inte förvanskas.

När en fastighetsägare ansökte om att få göra en tillbyggnad som skulle förändra bostadshuset på Kuggåsvägen, stötte han på patrull.

Nämnden gillade inte alls planerna och sa nej till bygglov.

Mannen själv menade att Kuggås har förvanskats och att det inte finns något kvar av den ursprungliga byggnationen. Han tycker inte att han ensam ska se till att kulturen bevaras.

Dessutom är huset som skulle byggas om inte funktionellt om man ser till dagens krav på boende.

Han har också hänvisat till att de nya bostäder som framöver kommer att byggas vid gamla plåtslageriet på Kuggås kommer att avvika från det kulturhistoriska.

Byggnadsnämnden å sin sida framhåller att man kommer att vara restriktiv när man behandlar bygglov för de nya bostäderna så att de ska passa in i området.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.