Fanertillverkning upphör

Det skrevs industrihistoria i Blomstermåla på torsdagen. Efter 106 år upphörde fanertillverkningen vid golvtillverkningsföretaget Kährs.
Mönsterås • Publicerad 9 maj 2003

- Det är klart att det känns tråkigt. Fanerfabriken har funnits här i mer än 100 år och det är inte utan att det är en sorglig dag, konstaterade Lennart Adolfsson, en av de anställda vid fanerhyveln.

Tidigt i våras fattade Kährs beslutet att avveckla fanertillverkningen vid fabriken i Blomstermåla. 19 av företagets anställda varslades om uppsägning. Det faktiska resultatet blev att 17 kommer att sägas upp varav merparten slutar till semestern.

I ett första skede fick de anställda beskedet att fanertillverkningen skulle vara avvecklad just till semestern.

Gått snabbare än väntat

Nu har den här processen gått betydligt snabbare än väntat och på torsdagen kördes de sista bitarna genom maskinerna vid fabrikens faneravdelning.

Från företagets sida motiveras nedläggningen av fanerhyveln med att man måste sänka sina kostnader.

- Genom att avveckla den här delen av tillverkningen gör vi stora besparingar som är helt nödvändiga för företaget, säger fabrikschefen Peo Dahl som efter vissa efterforskningar kunnat konstatera att fanertillverkningen i Blomstermåla går tillbaka till 1897.

- Det är en epok som går i graven. Men med tanke på att vi redan i dag köper in en stor del av den faner som används i produktionen ska inte det som sker nu överdramatiseras. Golvtillverkningen fortsätter som vanligt men det är självklart tråkigt att vi återigen måste minska på personalstyrkan, säger han.

För flera av de anställda som nu får lämna företaget väntar en oviss framtid. Lennart Adolfsson som jobbat vid företaget i 4,5 år tillhör de som inte är säkra på vad de ska göra till hösten.

- Jag har lite på gång och förhoppningsvis så ska jag ha ett nytt jobb efter semestern. Men än så länge har jag inte fått några besked, sade han.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.