Familj står med två hus – får inte det gamla sålt

Familjen Emriksson är fast i bostadsmarknadens rävsax. De köpte en ny villa i somras. Problemet är dock att de inte får sitt gamla hus i Finsjö sålt.
– Det är verkligen inte ett optimalt läge, men vi hade inget val, säger Rebecca Emriksson.
Mönsterås/Finsjö • Publicerad 21 februari 2023 • Uppdaterad 10 mars 2023
Rikard och Rebecca Emriksson har köpt ett hus i Mönsterås men får inte sitt gamla hus i Finnsjö sålt. Barnen Emanuel, 3 år, och Alva, 2 år, har fått varsitt rum i det nya hemmet.
Rikard och Rebecca Emriksson har köpt ett hus i Mönsterås men får inte sitt gamla hus i Finnsjö sålt. Barnen Emanuel, 3 år, och Alva, 2 år, har fått varsitt rum i det nya hemmet.Foto: Roger Carlsson

Familjen Emriksson har letat länge efter en ny bostad som ska falla i smaken. Huset i Finsjö är för litet.

– Vi måste köpa ett hus som är färdigt, vi har inte tid att börja renovera ett hus. Det är svårt att hitta något som är helt färdigt, berättar Rikard Emriksson.

Från början var siktet inställt på ett hus utanför Mönsterås. Men under resans gång har familjen sökt sig in mot Mönsterås eftersom det var svårt att hitta objekt utanför köpingen som motsvarade deras högt uppsatta behov.

– Vi hade höga krav och i ytterdelen av kommunen är det svårt att hitta det vi letade efter. Då faller det sig naturligt att det blir något i Mönsterås, berättar Rikard.

Efter ett otaligt scrollande på Hemnet och 1,5 års letande efter det perfekta huset fann familjen vad man sökte i somras. Den vita villan i Ljungnäs var precis vad familjen sökte.

När familjen hittade det perfekta hemmet i Ljungnäs stötte man på patrull när huset i Finsjö skulle säljas. Marknaden var stendöd och visningar fick ställas in.
När familjen hittade det perfekta hemmet i Ljungnäs stötte man på patrull när huset i Finsjö skulle säljas. Marknaden var stendöd och visningar fick ställas in.Foto: Roger Carlsson
”Man kan inte spara så mycket som man vill varje månad. Det blir en extra utgift, sedan är driftkostnaderna för det gamla huset väldigt låga. Det är inte så att man går på knäna direkt.”
Rikard Emriksson.

– Jag har kollat och letat dagligen efter hus. Vi har tittat på några hus som har varit jättefina. Men det är inget som har känts rätt förrän nu, berättar Rebecca.

Vad var det ni föll för?

– Dels att det var färdigt och att det föll oss i smaken. Här var det bara att bära in grejerna, tuta och köra, säger Rikard.

Köpekontraktet skrevs i augusti förra året. Säljaren och familjen Emriksson kom överens om tillträdesdag första februari, eftersom säljaren inte hade hittat någon ny bostad. Det var en lösning som passade båda parter.

– Det var väldigt tacksamt för oss eftersom vi behöver sälja huset i Finsjö, säger Rebecca.

Med ett oroligt läge på bostadsmarknaden där köparna blev allt mer försiktiga på grund av den stigande inflationen, höjda räntor och saftiga elräkningar blev försäljningen en stor utmaning. Inga intressenter anmälde sig till visning. De planerade visningarna fick ställas in eftersom intresset var helt dött.

Rikard och Rebecca Emriksson hoppas att det kommer mycket folk till visningen i början av mars.
Rikard och Rebecca Emriksson hoppas att det kommer mycket folk till visningen i början av mars.Foto: Roger Carlsson

– Hade vi hittat det perfekta huset tidigare hade vi förmodligen fått vårt hus i Finsjö sålt. Det är lite retfullt att vi inte hittade det rätta huset tidigare.

När sedan hösten och vintern var på ingång förstod familjen att försäljningen förmodligen skulle ta tid.

– När elbolagen går ut och säger att det är bäst att kolla med sin bank för att få låna pengar till att betala elräkningar – då är det ingen som köper ett hus, konstaterar Rikard.

Hur påverkar det er ekonomi att stå med två hus?

– Man kan inte spara så mycket som man vill varje månad. Det blir en extra utgift, sedan är driftkostnaderna för det gamla huset väldigt låga. Det är inte så att man går på knäna direkt, säger Rikard.

Den första februari fick familjen tillträde till huset. Det nya hemmet ligger i Rikards uppväxttrakter. Han är nämligen uppväxt bara ett stenkast härifrån.

Till våren tar nu familjen nya tag och hoppas kunna sälja huset i Finsjö inom en snar framtid. I början av mars är det visning.

– Vi ska städa i helgen, sedan är det bara att hoppas på det bästa, säger Rebecca.

Villan i Ljungnäs levde upp till familjens höga krav. ”Här var det bara att bära in grejerna”, säger Rikard.
Villan i Ljungnäs levde upp till familjens höga krav. ”Här var det bara att bära in grejerna”, säger Rikard.Foto: Roger Carlsson

Rikard och Rebecca tror att det kan finnas intresse från utländska spekulanter.

– Många tyskar och danskar har en förkärlek för röda hus i ytterkanten av kommunen. Det finns både tyskar och danskar som har hus i Finsjö konstaterar Rikard.

De trivs väldigt bra i deras nya hem där barnen Emanuel, 3 år, och Alva, 2 år, fått varsitt rum, men samtidigt kommer de sakna den röda villan som ligger nära småortens tidigare pappersbruk.

– Vi har byggt upp vår familj där. Men samtidigt är vi väldigt redo att gå vidare. Vi får mer plats för att leva. Det är en uppgradering vi behöver göra, säger Rebecca.

Efter flytten har både Rikard och Rebecca fått längre till jobbet. Rikard är timmerbilschaufför på Grönskogs Skogstransporter och Rebecca är förskolelärare i Fliseryd.

Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.