Elevprotest mot präster

Flera personer har sökt utträde ur Svenska kyrkan efter en namninsamling på Mönsteråsgymnasiet där man protesterar mot Mönsteråsprästernas syn på införandet av en välsignelseakt för homosexuella par.
Mönsterås • Publicerad 17 februari 2006

Över 120 personer, både elever och personal, har skrivit på. Initiativtagarna frågar sig om det är lämpligt att fira skolavslutning i kyrkan och tycker att man ska flytta ceremonien till aulan för att alla, oavsett sexuell läggning, ska känna sig välkomna. Bakgrunden är att både kyrkoherde Thomas Mellborg och komminister Peter Wärnlund skrivit under en protestlista på Internet som vänder sig mot beslutet att införa en välsignelseakt för homosexuella par. 867 präster i landet skrev på protesten när kyrkomötets beslut kom 2005.

"Vi älskar alla" - Jag är oerhört ledsen om jag har sårat någon genom detta. Vi inom kyrkan älskar alla, homosexuell som heterosexuell, men enligt min bibelsyn på bibeln går det inte att införa en sådan här välsignelseakt, säger Thomas Mellborg.

Att det hela orsakat en storm på gymnasiet oroar honom, i synnerhet eftersom pastorsexpeditionen nu fått samtal från personer som vill gå ur kyrkan. Även kyrkorådet har oroats av det hela, och på ett möte på onsdagskvällen uppmanade man de bägge prästerna att besöka skolan för att ha ett möte med eleverna.

- Jag trodde inte att det här skulle få sådana proportioner. Men samtidigt måste yttrandefriheten få gälla, och vi är inte ensamma i vår åsikt varken i Sverige eller världen, resonerar Thomas Mellborg. Samtidigt förstår han att homosexuella personer kan känna sig kränkta, och förklarar att det inte alls är meningen.

- Jag är ju själv pappa och skulle aldrig slänga ut min egen dotter om hon kom hem och sa att hon var homosexuell. Däremot skulle jag inte kunna genomföra en välsignelseakt. Det skulle en annan präst med annan åsikt få göra, men jag skulle delta och vara glad för hennes skull, säger han.

Tänka på annat Att tillfälligt under skolavslutningar i Mönsterås sätta in någon annan präst som inte har något emot välsignelseakten för homosexuella, är ingen bra idé, tycker han.

- Vi står ju inte i dörren och sorterar ut folk för att de är homosexuella, muslimer eller något annat. Kyrkan älskar alla, och vi välsignar alla på en skolavslutning där vi också ber en bön. Den som inte vill lyssna på den delen av avslutningen kan kanske tänka på något annat just då, menar han. Närmast ska han kontakta skolan för att få till stånd ett möte mellan elever, personal och präster.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.