Dyra straffavgifter hotar villaägare

Mönsteråsbon började att klä in sitt eternithus i trä utan bygglov – nu överväger byggnadsnämnden att kräva mannen på en straffavgift på 44 000 kronor.
Mönsterås • Publicerad 21 juni 2012

Först lämnade mannen in en bygglovsansökan.

Men efter att byggnadsnämnden kort därefter upptäckte att bygget redan var i gång och nästan klart, drog han plötsligt tillbaka ansökan och menade att åtgärden inte kräver något bygglov.

Byggnadsnämnden är av en helt annan uppfattning. Den nya träfasaden ändrar byggnadens karaktär väsentligt och enligt lagen krävs det därför bygglov.

Nu planerar man att kräva in en straffavgift på 44 000 kronor. 22 000 kronor för att mannen påbörjade åtgärden innan nämnden gett startbesked, och 22 000 kronor för att han inte sökt bygglov.

Hade han inte dragit tillbaka sin bygglovsansökan hade avgiften stannat på 22 000 kronor.

Han kan dock klara sig undan halva straffsumman om han söker bygglov igen.

Enda chansen att slippa straffavgift helt och hållet är att han tar bort träfasaden.

En annan villaägare, som tidigare har fått betala en mindre straffavgift för att ha ändrat fasadbeklädnad på sitt hus utan lov, riskerar nu en ny straffavgift på 22 000 kronor.

Detta eftersom han har byggt en mur som är upp emot 1,80 meter hög och som han inte har sökt bygglov för.

Mannen har uppgett att han behöver muren som ett skydd för avloppsfiltrering från vilda djur.

Om mannen tar bort muren eller söker bygglov för den kommer dock ingen avgift att tas ut, uppger byggnadsnämnden i sitt beslut.

Det här är två av flera fastighetsägare som det senaste halvåret har blivit medvetna om byggnadsnämndens kraftiga höjning av straffavgifter.

I ett brev till en företagare som just har fått bygglov upplyser nämnden om att byggnationen inte får påbörjas utan startbesked, annars kostar det företagaren 2,2 miljoner kronor i straffavgift.

Skulle den nya byggnaden sedan tas i bruk utan slutbesked från nämnden skulle det också kosta 2,2 miljoner.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.