GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dämmans fyr lever upp igen

Det tog flera år, och slutade med en bråkdel av det begärda priset. Men nu är fyren Dämman såld.
Mönsterås • Publicerad 30 september 2014
Foto: Felipe Morales
Foto: Felipe Morales
Foto: 

Dämmans fyrplats har varit till salu sedan 2011. Den fungerade som fyr mellan 1873 och 1968 och byggdes om för hotell- och restaurangverksamhet av affärsmannen och mångmiljonären Håkan Cederberg 1995. Men några år efter att han hastigt rycktes bort i en trafikolycka 2008 blev fyren till salu med utgångspriset 44 miljoner kronor. Ingen nappade dock och priset sänktes i omgångar. I februari i år kostade Dämmans fyrplats 19 miljoner och då sa den senaste mäklaren Pontuz Löfgren att en affär var på gång.

- Vi har tre spekulanter, varav en är mycket känd, berättade han då för tidningen. Men nu har Dämman sålts utan Löfgrens medverkan, förutom att han förmedlat kontakten mellan köpare och säljare som gjorde upp affären själva. Slutpriset blev 2,7 miljoner och det var ingen superkändis som slog till, utan ett företag med säte i Sala, AB Recess.

AB Recess VD heter Anders Larsson och han är engagerad i ett tiotal andra företag också, bland annat ett som erbjuder exklusiva skärgårdscharterresor. Företaget sysslar även med helikopterturer.

Affären gick i lås i början av sommaren och Anders Larsson har sedan dess gjort täta besök på Dämman för att planera inför framtiden och att se över fastigheten som ju stått tom några år.

- Det ligger ju utsatt mitt i Kalmarsund och en del behöver göras främst på utsidan. Men paret Cederberg har gjort ett fantastiskt jobb därute, det är ett mycket speciellt projekt, säger han.

Enligt Anders Larsson siktar man på verksamhet för mindre sällskap; företagsgrupper och utländska besökare i första hand. Om ett år skall det vara klart, och innan dess vill man försöka få ut fast elförsörjning.

- Vi har kontaktat Eon och ska även ha en sittning med kommunen framöver, säger Anders Larsson, som aldrig besökt Mönsterås innan han intresserade sig för Dämman.

- Nu är jag nere varje vecka och måste säga att jag gillar mentaliteten i Mönsterås som man inte hittar överallt. Folk är väldigt trevliga och positiva, det är en behaglig plats, tycker han.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.