Bussproblem upprör

En grupp elever vid Krungårdsskolan i Blomstermåla efterlyser nu bättre bussförbindelser mellan skolan och byarna Helgesbo och Ödebo. Med väntetider och bussresan inräknat tar det ofta mer än en timma från det att ungdomarna slutat skolan till dess att de är hemma.
Mönsterås • Publicerad 1 mars 2006

– Vi tycker det är orättvist att vi ska drabbas bara för att vi bor byar utanför Blomstermåla, säger Sofie Fältsjö I Ödebo som tillsammans med bland andra Malin Holmström i Helgesbo tagit initiativ till en namninsamling. Nu har tjejerna samlat in underskrifter från 13 elever som alla åker med samma buss. Namnunderskrifterna har bifogats med ett brev som skickats till barn-och utbildningsnämnden i Mönsterås.

– Vi vill att vi ska få en egen buss så att vi slipper vänta så länge. Men vi har fått beskedet av skolkontoret att det inte finns några pengar till en buss. Nu hoppas vi ändå att det ska hända något. Jag slutar snart nian men jag tänker på de yngre elevrna som snart ska börja högstadiet och som riskerar att få lika långa väntetider som jag har haft under min högstadietid, säger Sofie Fältsjö.

De 13 ungdomarna åker med en buss som kommer till skolan fem i tre på eftermiddagarna och som sedan skjutsar hem eleverna som bor i Sandbäckshult. Fem i halv fyra brukar bussen komma tillbaka till skolan för att hämta upp eleverna som ska vidare mot Ödebo och Helgesbo.

Alexandra Wallström som har tre kilometer att gå från busshålllplatsen till hemmet brukar komma hem vid fyra tiden. Malin Holmström som bor i Helgesbo är hemma vid ungefär samma tid.

– Det är tråkgit att det ska behöva vara så här. Vi har alla våra fritidsintressen och jag spelar själv innebandy. Men det är svårt att hinna med det eftersom man kommer hem så sent. Sedan ska man dessutom hinna med att göra läxorna, säger Malin Holmström.

På tisdagarna får Helgesbo-och Ödeboeleverna vänta ännu längre eftersom bussen de åker med ska åka runt Ramsås innan den fortsätter till byarna längre söderut.

– Vi vet att allt kostar pengar, men vi tycker ändå att vi borde få en egen buss så att vi kan vara med på aktivieter på samma villkor som våra skolkamrater, säger Sofie Fältsjö.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.