Budskap med rasistiskt ton inget brott
JK är kritisk mot att polisen eller åklagarmyndigheten i höstas fattade beslutet att inleda förundersökning i det här fallet, eftersom det enbart är Justitiekanslern som kan ta det beslutet.
”Kontakt med Justitiekanslern borde ha tagits i ett betydligt tidigare skede. Beslut om att inleda förundersökning borde inte ha fattats” skriver Anna Skarhed i beslutet.
JK påpekar också att varken polis, åklagare eller rektor har rätt att ingripa mot någon på grund av misstanke om hets mot folkgrupp genom en tryckt skrift, det är JK:s sak.
Det var i höstas som det hölls ett möte på Parkskolan i Mönsterås där representanter från skolan och polisen fanns med.
I samband med det gjorde rektorn en anmälan om hets mot folkgrupp.
Detta eftersom ett flertal klistermärken och affischer med rasistiskt budskap satts upp både inne i och utanför skolan.
Bland annat stod det ”Svenskarna har rätt att ta tillbaka sitt land”.
En viss elev misstänktes för att ha gjort detta och när dennes elevskåp öppnades hittade man liknande klistermärken och en affisch.
Några dagar senare lämnade åklagarmyndigheten över direktiv till polisen om utredning och både rektorn och den misstänkta eleven förhördes.
Eleven uppgav att han hade fått ett 50-tal klistermärken av en person och att han gett en del av dessa till två kompisar.
Först några månader senare kontaktades Justitiekanslern.
Efter att ha granskat klistermärkena har JK nu kommit fram till att flera av dem inte utgör hets mot folkgrupp.
Ett av märkena, med texten ”Varning för mångkultur”, kan dock antas innefatta hets mot folkgrupp och betraktas som brottsligt.
Men eftersom märket enligt JK är tryckt långt tillbaka i tiden är brottet troligen preskriberat.
”Det skulle knappast vara möjligt att motbevisa en eventuell preskriptionsinvändning” skriver JK som därför inte låter inleda någon förundersökning i det här fallet heller.