Brist på pengar stoppar ny cykelväg till Ramsö

Den planerade cykelvägen till Ramsö blir inte klar i år, och inget kommer att göras åt bron heller. Etapp två av bygget fick inga pengar av Vägverket.
Mönsterås • Publicerad 28 mars 2006

Mönsterås kommun ansökte i november om statsbidrag för etapp två av cykelbanebygget. Den etappen omfattar gång-och cykelväg från badplatsen vid Oknöström fram till Ramsö, vilket även inkluderar bron över strömmen.

Enligt kommunen skulle det hela kosta totalt 755 000 kronor och man hoppades att Vägverket skulle betala hälften av summan. Men på måndagen kom beskedet att det blir nej, och nu får cykelvägsbygget läggas på is. Även planerna på att bygga en liten bro bredvid den gamla över Oknöström får skjutas på framtiden.

Anade ett nej - Det är visserligen tråkigt, men vi anade att det kunde bli ett nej eftersom vi fick ganska mycket pengar av Vägverket redan förra året. Nu får vi koncentrera oss på cykelvägen ut till Habbestorp, säger Thomas Nilsson, teknisk chef på Mönsterås kommun.

Etapp ett av cykelvägsbygget till Ramsö kommer att slutföras i år, och när det är klart finns det en säker cykelväg fram till badplatsen vid bron. I den etappen ingår även att förbättra parkeringsplatsen vid badet och bygga en in- och utfart med märkta parkeringsplatser.

Sökte bidrag för annan väg När man sökte pengar hos Vägverket till cykelvägen vid Oknöström, passade man på att söka bidrag till en cykelväg längs Drakenäsvägen mellan Södra Vägen och Ölandsgatan. Kostnade för den skulle bli 265 000 varav kommunen skulle betala hälften. Men Vägverket sade nej.

Cykelvägen till Habbestorp byggs i samband med att Vägverket gör andra förbättringar längs sträckan. Kommunen betalar en miljon kronor för detta, och Vägverket står för tre miljoner.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.