Bättre samarbete med företagen avgörande när unga väljer för framtiden

– För att kunna behålla företagen i kommunen måste vi förse dem med arbetskraft. Det är också jätteviktigt att vi alla hjälps åt så att ungdomarna väljer rätt i sitt liv.
Mönsterås • Publicerad 4 oktober 2011
Camilla Nordin arbetar för att öka samarbetet mellan skola och näringsliv, något som hon tycker är oerhört viktigt för att hjälpa fler ungdomar att välja rätt utbildning och yrke.
Camilla Nordin arbetar för att öka samarbetet mellan skola och näringsliv, något som hon tycker är oerhört viktigt för att hjälpa fler ungdomar att välja rätt utbildning och yrke.Foto: Åsa Borefur

Camilla Nordin lägger ned ett stort jobb på projektet Närkontakt med näringslivet som ska gynna både ungdomar och företagare i Mönsterås kommun.

Förutom att hon är projektledare är hon vd för Industrins Ostkustcentrum och verksamhetsansvarig för Mönsterås högskolecentrum.

Att hitta rätt kompetens blir allt svårare för företagen. När 40- och 50-talisterna går i pension väntar en stor utmaning.

Enligt arbetsförmedlingens prognoser kommer antalet som jobbar i länet att minska med drygt nio procent fram till 2025.

Forskning visar att samarbete mellan skola och lokala näringslivet är av största betydelse för en orts utveckling.

Därför har Mönsterås kommun satsat på ett tvåårigt projekt för att utveckla samarbetet.

Målet är att ge både elever och lärare ökad kunskap om det lokala näringslivet och vilken typ av yrken som efterfrågas.

– Det är inte lätt att veta vad man ska välja när man går i årskurs nio, säger Camilla Nordin.

I projektet, som hittills har stöttats av Regionförbundet med 280 000 kronor, har man bland annat tagit fram en plan över vilka studiebesök som olika årskurser ska göra på de större företagen.

Det har mottagits positivt, både bland elever, lärare och företagare.

Nästa steg är att bygga upp en praobank för att förbättra praon för eleverna men också för att stötta företagen på ett bättre sätt.

– Vi vill underlätta för dem att ta emot en praoelev och erbjuda en spännande praovecka, säger Camilla Nordin och påpekar att praotiden är viktigare än någonsin.

– Det är då som företagen verkligen kan visa vad man gör och ungdomarna får en bra inblick i vilka yrken som behövs.

I praobanken samlar man de företag som är intresserade av att ta emot praoelever, vilket gör det lättare för eleverna att söka praoplats och företagen slipper bli nedringda av elever.

För de som själva vill ordna praoplats utanför kommunen kommer det fortfarande att vara möjligt.

Två projektanställda ska under hösten informera företagen om praobanken.

Dessutom måste man komma på hur man ska bygga upp den rent tekniskt..

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.