Bakläxa efter politikers beslut om skolskjuts

Pappan överklagade politikernas beslut om att avslå dotterns skolskjutsansökan, och då blev det bakläxa för kommunen i rätten. Beslutet strider mot skollagen.
Mönsterås kommun • Publicerad 5 mars 2019
Nu får politikerna i barn- och utbildningsnämnden pröva ett skolskjutsärende på nytt eftersom det förra var olagligt.
Nu får politikerna i barn- och utbildningsnämnden pröva ett skolskjutsärende på nytt eftersom det förra var olagligt.Foto: Anna Sjödin / BT

Familjen valde en annan skola än den som kommunen hade anvisat. När man ansökte om skolskjuts blev det avslag i barn- och utbildningsnämnden. Men pappan valde att överklaga och nu har ärendet prövats i förvaltningsrätten i Växjö.

Pappan hänvisade till att kommunen inte gett svar på vilka ekonomiska eller organisatoriska svårigheter det skulle innebära för kommunen att låta barnet få tillgång till den befintliga skolskjutsen som redan passerar både barnets hem och skola.

Men kommunen å sin sida hävdar att det inte finns några sakliga skäl att bevilja skolskjuts. Vårdnadshavarna har valt en annan skola än den som kommunen har anvisat till. Alla skolskjutsar till en annan skola än den som är anvisad innebär en merkostnad för kommunen, menar man.

När förvaltningsrätten tar ställning till ett överklagande av ett kommunalt beslut så är det inte lämpligheten i beslutet som prövas. Istället tittar man på om beslutet är lagligt eller inte.

I det här fallet har rätten kommit fram till att beslutet strider mot skollagen. Så vitt framkommit har någon individuell prövning inte vidtagits i fråga om förutsättningarna för att bevilja barnet kostnadsfri skolskjuts. Därför återförvisas ärendet till kommunen för vidare handläggning.

Förvaltningsrätten skriver att elever har rätt till kostnadsfri skolskjuts om sådan behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet. Rätten gäller inte om eleven valt att gå i en annan skola än den kommunen anvisat till. Men i de fall då detta kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter ska kommunen även ordna skolskjuts i dessa fall.

Nu återstår att se vilket beslut det blir när politikerna prövar ärendet på nytt. Det ska behandlas på ett möte under onsdagen.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.