Annons

Återfallsrattfyllerist utan körkort får behålla traktor

Den 57-årige mannen brukar köra alkoholpåverkad och utan körkort.
Den här gången döms han till fängelse, men får behålla traktorn.
Mönsterås kommun • Publicerad 10 september 2019

Den 57-årige mannen, som bor i Mönsterås kommun, saknar körkort och har alkoholproblem, enligt frivården. När han för ett par veckor sedan åtalades för grovt rattfylleri och två fall av olovlig körning var det långt ifrån första gången.

Mannen förekommer 16 gånger i belastningsregistret, varav 13 gånger handlar om liknande brott. Så sent som i november 2018 dömdes han till dagsböter för rattfylleri.

Annons

Nu handlar det om att han stoppades av polisen när han körde traktor utan körkort på Alsteråvägen i Ålem i september förra året. Han var då även alkoholpåverkad och alkoholmängden i blodet uppmättes till 1,38 promille. Över 1,0 promille anses som grovt rattfylleri.

Även den olovliga körningen bör bedömas som grov, enligt tingsrätten, eftersom han har dömts för samma brott flera gånger förut.

Däremot frikänns han från den andra olovliga körningen, trots att han saknar körkort. Körkortslagen medger nämligen att någon utan körkort kör en traktor ”från en del av gårdens markområde till en annan”.

På grund av 57-åringens alkoholproblem och återfallsbenägenhet i samma sorts brott anses inte samhällstjänst vara lämpligt eller skyddstillsyn tillräckligt. Mannen döms därför till en månads fängelse.

Men ska en återfallsrattfyllerist utan körkort verkligen få behålla sin traktor? I sin bedömning skriver tingsrätten att de ständiga återfallen i trafikbrott talar mot det. Men mannen säger sig ha överlåtit sin rörelse till en annan person och att traktorn ingår där. Därför beslutar tingsrätten att inte förverka traktorn.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons