Anställd vid Södra cell belönades med 75 000

Södra cell Mönsterås har delat ut den största förslagsbelöningen någonsin. Operatören Kenth Nilsson belönades på måndagen med en penninggåva på 75 000 kronor.
Mönsterås • Publicerad 18 november 2003
Södra Cell Mönsterås platschef Eva Färnstrand belönade på måndagen operatören Kenth Nilsson med en penninggåva på 75 000 kronor. Det är den största förslagsbelöningen som betalats ut vid fabriken i Mönsterås.FOTO: JOHAN WINSELL
Södra Cell Mönsterås platschef Eva Färnstrand belönade på måndagen operatören Kenth Nilsson med en penninggåva på 75 000 kronor. Det är den största förslagsbelöningen som betalats ut vid fabriken i Mönsterås.FOTO: JOHAN WINSELLFoto: 

- Kenths förslag är verkligen värt att uppmärksammas. Det har inneburit att vi sparat ett par miljoner kronor i investeringskostnader, konstaterade platschefen Eva Färnstrand i samband med prisutdelningen.

Systemet fungerade inte helt

Kenth Nilssons får belöningen för en förbättring av vitlutoxideringen i massafabriken. För några år sedan genomfördes försök med att förbättra oxideringen genom att köra in ren syrgas i så kallade sintrade dysor. Men dysorna sattes igen och trots ett flertal byten och modifieringar lyckades man inte få systemet att fungera helt tillfredsställande.

Kenth Nilsson kom då på att man kunde ersätta de komplicerade dysorna med enkla instrumentnipplar. Försöket slog väl ut och innebar att fabriken inte behövde genomföra kostsamma nyinvesteringar.

Från idé till verklighet

- Det hela är egentligen mycket enkelt, men det tog ändå tid innan vi såg att det fungerade. Och från det att jag fick idén och till dess att den var testad och klar tog det nästan ett halvår, säger Kenth Nilsson som avslöjade att han redan funderat på vad han ska använda belöningen till.

- Jag är intresserad av bilar och planerarar att bygga en själv. Med de här pengarna lär jag komma en bra bit på väg med bygget, säger Kenth Nilsson som lämnat flera förslag i förslagslådan under årens lopp.

- Det har hänt några gånger tidigare att jag blivit belönad för mina förslag, men då har det rört sig om betydligt mindre belopp, säger han.

Södra Cell Mönsterås får varje år in flera förslag på förbättringar vid företaget. Prissummorna för de förslag som belönas brukar ligga på allt från några tusenlappar upp till 40 000 kronor.

- Belöningar i den storleksordning som Kenth Nilsson fått är mycket ovanliga. Detta är den största summa som vi någonsin delat ut, säger Bo Hermansson, ansvarig för förslagsenheten.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.