Anhöriga stämmer kommunen på 50 000

De närmast anhöriga till den man som för sex år sedan avled efter att några veckor tidigare ramlat ur sin säng på ett äldrebeonde stämmer nu Mönsterås kommun i ett skadeståndsmål vid Kalmar tingsrätt.
Mönsterås • Publicerad 3 mars 2006

Av stämningsansökan som undertecknats av advokat Göran Edgren framgår att mannens änka och dotter kräver 50 000 kronor vardera jämte ränta i ersättning av kommunen.

Stämningsansökan grundar sig på en händelse som inträffade vid ett äldreboende i augusti 2000. Den då 76-årige mannen hittades en natt liggande på golvet bredvid sin säng. Han togs om hand av nattpersonalen men först vid lunchtid dagen därpå fördes han till sjukhus för en röntgenundersökning.

Drabbats av höftfraktur Efteråt konstaterades att han drabbats av en höftfraktur. Det visade sig även att han ådragit sig en hjärtinfarkt. Mannen som kom till sjukhuset den 11 augusti avled sedan en månad senare.

I stämninsgansökan hänvisar Göran Edgren till att mannen vid det aktuella tilfället inte kunde resa sig från sängen utan hjälp. Sängen var dessutom försedd med ett grindskydd vars låsanordning mannen inte kunde öppna själv. I sämningsansökan hävdas att personalen varit försumlig i sin tillsyn av mannen då han ramlat ur sängen när grinden och grindskyddet inte var uppfällda.

Kommunen ska svara Göran Edgren konstaterar vidare att Mönsterås kommun i egenskap av arbetsgivare är ansvarig för händelsen som enligt stämningsansökan orsakade mannens död.

Händelsen vid äldreboendet resulterade i socialförvaltningen lät göra en internutredning. Av rapporten som ställdes samman efter utredningen konstaterades att mannen togs om hand efter fallet. Det framgår vidare att mannen på morgonen gått upp och ätit frukost som vanligt och att han då enbart klagat över smärtor i ett knä.

Mönsterås kommun får nu 14 dagar på sig att forumlera ett svar till tingsrätten.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.