Älgjakten märks inte på företagen
- Numera märks det inte att det är älgjakt, men för några år sedan var ju den här veckan totalt helig. Då kunde man inte ens boka in några möten för så många skulle vara lediga, berättar Britt-Inger Fridlund som är informationsansvarig vid Södra Cell Mönsterås.
När hon ögnar igenom listorna över ledigheter hittar hon bara en enda person som tagit ledigt under den här veckan, men det kan finnas en förklaring:
- Vi har ju skiftgång här så de som jagar älg kan ha planerat in sina ledigheter för länge sedan. Eller helt enkelt bytt med någon, säger hon.
Inte heller Mönsterås kommun märker av att det är älgjakt. Claus Kempe, informationschef, konstaterar att det bara är någon enstaka på tjänstemannasidan som är ledig för att sitta på pass i skogen. Även här var det värre förr, då verksamheten kunde påverkas av att många var lediga under älgjakten.
Ingen av övriga större industrier vi ringt har heller problem med att för många är lediga för att jaga älg, men rapporter om att älgjakten påverkar samhället kom bland annat från Kalmar under gårdagen, där det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Perssons svårigheter att komma ifrån sitt jaktpass gjorde att man fick flytta ett viktigt möte.
Svenska Jägareförbundet presenterar siffror på att cirka 300 000 jägare drar ut i skogarna under älgjakten.
Under många år cirkulerade rykten om att det var under älgjakten och fotbolls-VM som det var vanligast att svenska män tog ut sin föräldraledighet. Men det stämmer inte, hävdar forskare.