27-åring dömdes för grov misshandel

Fängelse i ett och ett halvt år blev domen för den 27-årige man som högg en kniv i sin kamrat i Mönsterås i slutet av december.
Mönsterås • Publicerad 28 januari 2003

Mannen dömdes för grov misshandel, inte försök till dråp som han misstänkts för tidigare. Han ska betala drygt 30 000 kronor i skadestånd till offret.

Som Barometern-OT tidigare har berättat hamnade de båda männen i dispyt med varandra efter en taxiresa. 27-åringen rusade in i sin bostad och hämtade en brödkniv som han högg i ryggen på kamraten så att kniven gick sönder.

Den åtalade sprang sedan på nytt in i bostaden för att hitta ett annat tillhygge. Sambon hade då gömt alla knivar, men han fann en korkskruv som han återvände ut med.

Inte bråkat tidigare

Tingsrätten konstaterar i sin dom att de båda männen aldrig tidigare varit i bråk med varandra. Man anser inte att det är styrkt att 27-åringen haft uppsåt att döda sin kamrat, även om det kan synas märkligt att han hämtade korkskruven och återvände ut till den knivhuggne mannen. Bland annat av detta skälet kan gärningen inte bedömas som försök till dråp, utan mannen döms för grov misshandel.

27-åringen dömdes även för våld mot tjänsteman. I höstas slog han en ordningsvakt med knytnäven på ett dansställe.

Mannen har varit frihetsberövad efter knivskärningen. Han ska vara kvar i häktet till dess att domen har vunnit laga kraft, eftersom tingsrätten bedömer att det finns risk för att han fortsätter sin brottsliga verksamhet om han försätts på fri fot.

Han är tidigare dömd för hot mot tjänsteman vid tre tillfällen, misshandel samt olovlig körning.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.