Annons

Ulf Haegermark

Agronomie doktor och hedersdoktor Ulf Haegermark, Kalmar, har den 2 oktober avlidit i sitt 89:e år. Närmast sörjande är dottern Inger, barnbarn samt livskamraten Kerstin.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2012

Efter agronomexamen och licentiatavhandling vid Kungliga Lantbrukshögskolan, Ultuna, kom Ulf som ung agronom till Kalmar och en nybildad tjänst som växtpatolog vid Kalmar läns Hushållningssällskap. Ulf kom att speciellt intressera sig för odlingen av jordgubbar och problematiken med framförallt mögel. I samverkan med lantbrukshögskolan var Ulf den som initierade, avläste och sammanställde försöksresultat från provrutor ute hos odlarna under flera decennier. För detta arbete kallades han, inför pensioneringen, till hedersdoktor och promoverades vid Lantbruksuniversitetet 1989 tillsammans med bland andra Lennart Bernadotte.

Ulf Haegermark hade ett grundmurat intresse för konst och antikviteter och var samlare av framförallt keramik. Hans samling av gul Höganäskeramik är kanske en av landets förnämsta. För två år sedan donerade Ulf samlingen till Kalmar kommun på villkor att den skulle få en permanent plats på den nybyggda fotbollsarenan i Kalmar. Där kan den nu beskådas i anslutning till restaurangen.

Annons

En obändig kunskapstörst gjorde att Ulf under flera decennier erövrade ett stort antal akademiska betyg vid Uppsala och Stockholms universitet i skilda konstvetenskapliga ämnen. Därvid har såväl predikstolen i Kalmar Domkyrka som diverse verk av medeltida holländska mästare noga beskrivits och penetrerats i olika uppsatser.

Ulf var rotarian och erhöll utmärkelsen PHF redan på 1970-talet.

Ulf var en passionerad långfärdsåkare på skridskor. Den dag, och det var inte så många per år här i Kalmartrakten, det var blankisar och i övrigt goda förhållanden, tog han ledigt! Jag har varit med honom åtskilliga gånger under årens lopp. Målet var alltid Torhamns udde i Blekingeskärgården, när det var lämpligt att pröva Kalmarsunds isar sydvart! Slalomåkning och kanotpaddling var andra aktiviteter som Ulf utövade med stor intensitet.

Ulf genomförde Vasaloppet på skidor första gången vid 70 års ålder.

En stilfull man med en alldeles särskild halt har lagt ner sina jordiska verktyg. Vi är många som är tacksamma att ha fått lära känna honom och som nu sörjer honom.

Ulf Broman

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons