Till minne av Per Olov Wirén

Nyheter • Publicerad 5 november 2010

Förre chefsinspektören vid Broströms, civilingenjören Per Olov (PO) Wirén, Figeholm, avled den 26 oktober i en ålder av 87 år. Han var född i Kalmar den 21 januari 1923. Närmast sörjande är hustrun Elsbeth och sönerna Hans och Peter med familjer.

Per Olov var son till skutredaren Rikard Wirén och redan som ung intresserad av fartyg. Under skolferierna tjänstgjorde och praktiserade han ofta ombord på faderns skutor. Han berättade att de en gång låg i Hamburg då staden utsattes för bombanfall och splitter träffade skutan.

PO avlade civilingenjörsexamen vid Chalmers 1949. Till Broströms tekniska avdelning kom han 1951 och fick som ung ingenjör uppdraget att övervaka och ta ansvar för byggandet av Svenska Amerikalinjens Kungsholm III som levererades 1953 från varvet i Holland. Sedan följde den då nya Gripsholm II från Italien 1957 och slutligen Kungsholm IV från Skottland 1966. Stora ombyggnadsprojekt utfördes under Per Olovs tid av Kungsholm III och Gripsholm I i Amsterdam samt Gripsholm II i Göteborg.

När Svenska Amerikalinjen avvecklades 1975 fortsatte Per Olov som chefsinspektör för Broströms linjefartyg fram till sin pensionering 1980.

Per Olov var en rättvis och mycket kunnig och respekterad chef. Han var också en stor spjuver och hade en humor som inte saknade spex och roliga upptåg. Han var mycket lojal mot dem han litade på och ställde upp till hundra procent när så behövdes.

Efter pensioneringen bosatte han sig på "kaptensgården" i Figeholm.

Bengt Olofsson

kollega och arbetskamrat

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.