Stig Thorvaldsson

Nyheter • Publicerad 1 oktober 2010

Stig Thorvaldsson, Rinkabyholm, har avlidit i en ålder av 89 år. Stig växte upp i Offamåla i Blekinge tillsammans med två systrar. Föräldrarna Frida och Thorvald Olsson ägde ett litet lantbruk där Stig fick syssla med alla gårdens göromål. Han lärde sig att bruka jorden och laga redskap mm. Fadern hade också en målarfirma där Stig fick hjälpa till så snart han nått sådan ålder att han kunde vara till nytta. Stig fick lära sig att blanda färg och måla med flera olika tekniker, och var under 1930-talet med och målade många hus i Rödeby med omnejd. Stig hann även med att träna friidrott i Spjutsbygd AIS, senare IF Trion. Han tävlade framförallt i grenarna diskus och spjut.

När det var dags för militärtjänst sökte Stig som flygtekniker och blev placerad på F17 i Kallinge. En tid efter Kalmar flygflottiljs tillkomst flyttade han till Kalmar. I Kalmar träffade han sin blivande fru Rosa, och de gifte sig 1947. De flyttade in i ett hus i Rinkabyholm. I en lokal i närheten av huset drev Stig en bilverkstad tillsammans med Bernt Berneling, där han jobbade på kvällar och helger. Rosa och Stig fick efterhand barnen Conny, Tomas och Birgitta. År1957 köpte de en tomt i Dörbylundsområdet och byggde sig ett nytt hus. Med sitt stora kunnande byggde Stig mycket på huset själv, och röjde sten och stubbar för att anlägga en fin trädgård. Ett år senare var huset klart för inflyttning.

Dörbylunds vägförening bildades 1959, och Stig tog plats i styrelsen. Som ordförande var han drivande för att få områdets gator asfalterade.

Under andra världskriget var Stig ofta förlagd som flygmekaniker i norra Sverige, och fick därför vara hemifrån i långa perioder. När kriget var över arbetade han i Kalmar som flygmekaniker och på flygets bilverkstad. Senare stannade han på fältarbetstroppen som svarade för snöröjning, underhåll av flygets vägar, signalmaster, militära förråd och flygets övningsfält på Öland mm. Här var han med och utbildade många värnpliktiga. När F12 lades ner fortsatte Stig att arbeta för Luftfartsverket fram till sin pension. Efter pensioneringen träffade han sina tidigare arbetskamrater då och då i F12:s kamratförening. Han fick nu mycket tid för arbete på huset och i trädgården, som genom åren varit hans stora intresse. En del tid kunde också ägnas de fem barnbarnen som han gladdes mycket åt. Dessutom fick barnen då och då goda råd och många handtag med alltifrån snickeri och tapetsering till reparationer av bilar och andra saker.

Stig lämnar många fina minnen efter sig. Vänner och släktingar delar sorgen och saknaden med Rosa och barnen Conny, Tomas och Birgitta med familjer.

Conny Thorvaldsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.