Roland Klarin

Roland Klarin har gått ur tiden. Han föddes 20/11 1936 i Söraby, nära Växjö.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2012

Föräldrar var charkuteristen Torsten Klarin och hans hustru Signe. Mormodern var aktiv kristen och i familjen bevarades minnet av farfars far, prästen Johannes Håkansson Clarin i Jät. Roland var studiebegåvad men valde att utbilda sig till ett praktiskt yrke och blev typograf på Kronobergaren. Efter värnplikten i Stockholm fick han anställning som typograf på Svenska Dagbladet, där han efter en tid blev förman. Datoriseringen av tidningsproduktionen slog ut typografkåren, och Roland började studera till lärare. En dag kom han hem och sade: Jag har fått en prästkallelse.

Studierna gick raskt framåt, och 1980 prästvigdes Roland i Visby domkyrka av biskop Olof Herrlin. Efter olika tjänster i Visby stift kom han till Växjö stift, där han tjänstgjorde i Kalmar och Gårdsby, nära Växjö. 1999 gick han i pension och flyttade till Skåne, först till Malmö, där han engagerade sig i det frivilliga arbetet i Caroli kyrka. Hans sista hem blev i Skurup.

1965 ingick Roland äktenskap med sjuksköterskan Anna-Greta Wahlgren. Bröllopet stod i Visby domkyrka. 1983 adopterade de från Indien Johanna.

Fadern drabbades tidigt av ohälsa, och Roland fick som ung ta stort ansvar i familjen. De sista tolv åren av sitt liv gav han sin hustru ett kärleksfullt stöd under hennes sjukdom.

Roland Klarin var medvetet kyrkligt kristen. Den psalm som stod honom närmast var Sv. Ps. 369: Med pelarstoder tolv. Den slutar med orden: Guds kyrka skall bestå/till tidens sista stund. Den övertygelsen präglade honom som präst. Sin gärning genomförde han med typografens noggrannhet, förmannens beslutsamhet och en storebrors omsorg.

Christian Braw

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.