Roland Ekholm

En välkänd profil inom Sydostpresstidningarna i Gota Media-koncernen har lämnat oss. Efter en tids sjukdom avled Roland Ekholm, Karlskrona, i söndags, en knapp månad före sin 70-årsdag.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2014
Foto: 

Fotograf, projektledare, nyhetschef, redigeringsledare, personalredaktör och byggledare. Roland Ekholms roller inom de tre Sydostpresstidningarna Smålandsposten, Barometern-OT och Blekinge Läns Tidning var många under ett långt arbetsliv.

Roland, som föddes i Kalmar, började sin tidningsbana på Barometern i Kalmar som kontorsbud under tre somrar. Efter fotoskola i Gamleby började han jobba hos frilansfotografen Åke Håkansson i Kalmar. Detta uppdrag öppnade för en anställning på bildbyrån Skånereportage i Malmö. Under tiden i Malmö hade han under en period ansvar för all teaterfotografering i Malmö.

1970 flyttade Roland med familjen till Eksjö för ett jobb som fotograf på Smålands-Tidningen. 1974 började han som fotograf på Smålandsposten i Växjö. Vid sidan om fotojobbet på SMP arbetade han en tid med Sparbankens personaltidning och tidningen Vår Kyrka.

I mitten av 1980-talet sökte sig Sydostpresskoncernen in i tv-världen. Det drogs igång ett omfattande projekt med dagliga lokal-tv-sändningar i Växjö. Som nyhetschef lotsade Roland en stor skara Sydostpress-journalister genom denna utbildning. Efter det avslutade projektet i Växjö fick han ansvar för ett kabel-tv-projekt på Barometern i Kalmar innan han våren 1988 kom till Blekinge Läns Tidning i Karlskrona som biträdande nyhetschef och reportagechef. Han fortsatte som redigeringsansvarig och personalredaktör.

Rolands sista stora insats på BLT var som byggledare. Han höll i alla trådar när tidningen flyttade huvudkontoret i Karlskrona från Landbrogatan till Ronnebygatan. Det var en process som tog mycket kraft. Därefter fortsatte han med att organisera lokalbyten och ombyggnader på övriga BLT-kontor i länet. Hans intresse för och kunnighet på detta område gjorde att Smålandsposten kallade på hans hjälp. Han blev efter att egentligen ha gått i pension ansvarig för en omfattande ombyggnad av huvudofficinen i Växjö. Den förändringen var klar för ett år sedan.

Idrotten låg alltid Roland varmt om hjärtat. Inom orienteringen lade han mycket av sin tid. I Växjö var det Växjö AIS som fick dra nytta av hans tjänster. Efter flytten till Blekinge engagerade sig Roland inom OK Orion. Han var också ordförande i Blekinge Orienteringsförbund i tio år. Under många år var han också aktiv orienterare.

Närmast sörjande är makan Karin och barnen Lotta i Linköping och Ola i Jämjö med familjer.

Saknaden efter en ambitiös och kär arbetskamrat är stor.

Roland Andersson

arbetskamrat på BLT i 20 år

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.