Per Gerdbo

På sitt 92:a levnadsår gick min älskade pappa, Per Gerdbo, bort.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2012

Per kallade sig ”hälften smålänning och hälften östgöte”. Smålänning efter pappa Viktor och östgöte efter mamma Margot. Han ärvde sin mors praktiska handlag och noggrannhet och sin fars intresse för det tryckta ordet och föreningsengagemang.

Per började i sin fars fotspår, som startat boktryckeriet Johansson & Svensson AB och blev den grafiska branschen trogen hela arbetslivet. Han blev produktchef och försäljningschef hos dåvarande Sture Ljungdahl och riksbekant när han introducerade lådvinsförpackningen bag in box i Sverige, som tillverkades av Ljungdahls.

Per föddes Johansson men tillsammans med brodern Bengt fann de 1942 på efternamnet Gerdbo som härstammar från en egen tolkning av föräldrarnas sommarställe utanför Nybro som heter Gelebo.

Scouting och friluftsliv var ett stort intresse och under 15 år var han aktivt som kårchef i Nybro. Motorsport engagerade och Per började inom SWEMO med motorcyklar och gick sedan vidare till att arbeta inom Svenska Bilsportförbundet. Under 25 år var han sekreterare i SBF:s Södra distrikt och var en av dem som såg till att Formel 1 kunde arrangeras i Sverige. Lokalt var det Kalmar Motorklubb som fick ta del av hans tjänster och kunskaper. Tillsammans med andra var han drivande i anläggandet av Skogstorps Kartingbana och att KMK fick arrangera ett första VM där. Den egna tävlingsverksamheten begränsade sig till att vara kartläsare åt gode vännen Folke ”Tuten” Ljungdahl.

Fotografering blev en kär hobby. Även på äldre dagar har kameran varit med – till glädje både för honom själv och de som nu tar del av hans kvarlämnade bildskatter. Pers intresse för människor och medmänsklighet fick utlopp i det stora arbete han lade ner i Röda Korset under många år som ordförande i Nybro Röda kors. Andra intressen var resor, måleri, möbelsnickeri, andra kulturer och friluftsliv. Han var även mycket engagerad i Rotary där han var president i Nybro Rotaryklubb 1986–87 och distriktsguvernör 1989-90.

Vi som vet vad Per gjort och skapat kommer alltid att minnas honom. Han har satt djupa spår som är både glädjande och inspirerande. En pappa med ett stort och varmt hjärta som var ”mån om de sina” har lämnat oss. Men inte för gott. Han finns med oss varje dag.

Ett ädelt hjärta har brustit.

Håkan Gerdbo

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.