Minnesord över Stig Lanner

Nyheter • Publicerad 2 juni 2010
Foto: 

Stig Lanner har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av nästan 97 år. Närmast anhöriga är barnen Agneta, Barbro och Magnus med familjer.

Stig Lanner föddes 1913 och växte upp under enkla förhållanden i Tovehult, Småland. Under läroverkstiden i Västervik var han informator för att försörja sig och kom då i kontakt med familjen som ägde ett av Sveriges äldsta företag, Ankarsrums bruk. Han fortsatte sina avgiftsbelagda studier genom att börja läsa medicin på Karolinska Institutet, Stockholm. Han sadlade om till studier på dåvarande Tandläkareinstitutet och undervisade som amanuens i röntgen. Här träffade han sin hustru Britta, född Lönnberg. Han sjöng i Stockholms Studentsångare; sången utövade han livet ut.

Under andra världskriget var han som fälttandläkare stationerad i Värmland vid norska gränsen med ett fåtal patroner i fickan för att försvara Sverige. I sin släktforskning visade han på andra kopplingar till Värmland genom att Selma Lagerlöfs förebilder till en av kavaljererna liksom majorskan på Ekeby var släktingar till honom. Han deltog även som sjukvårdare i mottagandet av de vita bussarna i Skåne.

Efter krigsslutet återupptog han sitt arbete i praktiken i Sofia församling, Stockholm. Här verkade han, och bodde, flera år efter pensioneringen och hustruns bortgång tills flytten till Mariahemmet, Ersta Diakoni.

Stig var under många år tandläkare för Ersta Diakonis personal och inneliggande patienter. Han hade förtroendeuppdrag för Sveriges Tandläkarförbund. Under 1970–80-talen var han ordförande i Stockholms curlingklubb, då sporten även kämpade för att få visas i TV.

Stig var från 1980-talet den första eleven – hedersmedlem – i Antikskolan, Stockholms Auktionsverk. Stig och Britta levde ett rikt liv i Sofia tillsammans med familj, släkt, grannar och vänner liksom med konstnärer. Han stöttade hustruns arbete i Röda korset.

Han vurmade för hembygden och var styrelseledamot i Västervikspojkarna. Med sin familj och sina bröder och deras familjer, tillbringade han somrarna på Hamnö i Misterhult tillsammans med genuin skärgårdsbefolkning. I denna hans oas kunde han komma tillbaka till sina rötter eller som han sa, som småtorpare.

Stig Lanner hängde inte läpp – levnadsglad gentleman som han var. Vi minns Stig som en generös, gästfri och vänsäll person.

Ulla Lanner

Jonas Liljequist

Barbro Sandler

Åke Åredal

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.