Leif Kesselmark

Nyheter • Publicerad 3 oktober 2011
Foto: 

Översten av första graden, förre infanteriinspektören och ledamoten av Kungliga krigsvetenskapsakademien, Leif Kesselmark, avled den 21 september 80 år gammal i Vadstena. Han efterlämnar hustrun Marianne, dottern Helen med make Frank och sonen Janne.

Leif Kesselmark avlade studentexamen 1951 vid Högre allmänna läroverket i Kalmar. Han blev officer och utnämndes till fänrik vid Kronobergs regemente i Växjö 1954. Han tjänstgjorde vid Norrbottens regemente i Boden, genomgick Militärhögskolan 1962–1964 och var som generalstabsofficer lärare vid denna skola 1970–72. Efter tjänstgöring vid arméstaben placerades han som bataljonschef vid livgrenadjärregementet i Linköping 1975. Senare utnämndes han till överste och chef för Infanteriets stridsskola i Kvarn, en befattning som 1981 följdes av tjänstgöring som inspektör för Övre Norrlands militärområde i Boden. 1975-81 var han krigsplacerad som chef för livgrenadjärbrigaden och därefter chef för Tredje fördelningen i Övre Norrland. Leif Kesselmark avslutade sin framgångsrika militära bana som inspektör för det svenska infanteriet och kavalleriet 1984–91.

Leif Kesselmark var knekt i ordets bästa bemärkelse. Förmågan att strida med skarp ammunition blev livgrenadjärbrigadens adelsmärke under hans ledning.

Vännen Leif blev ofta medelpunkten såväl i sitt yrke som i sitt sociala umgänge. Han var målmedveten, bestämd och drivande. Han var glad och positiv med glimten i ögat och redo för skämt och sång. Han hade också konstnärliga talanger, som tog sig uttryck i tavlor och teckningar.

Leif sökte sig till Ötergötland efter pensioneringen. Han och Marianne bosatte sig först på Haganäs öster om Linköping, men flyttade år 2007 till Vadstena. Han upprätthöll kontakten med sina livgrenadjärer. Han var en uppskattad medlem av Livgrenadjärföreningen och en inspirerande personlighet, uppskattad av många officerskollegor. Från alla bygder går nu våra deltagande tankar till Marianne. Vi minns en god officerskamrat och vän.

Per-Arne Ringh, Lars-Erik Widman, Torbjörn Tillman, Gunnar Ridderstad, Holger Bjärnlid

förutvarande chefer vid livgrenadjärregementet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.