Kewe Glemne

Vår bror Kewe lämnade oss den 1 juni 2012 i sorg och saknad. En synnerligen aktiv man har därmed gjort sina sista gärningar under jordelivet.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2012

Kewe började sin yrkesbana i Kalmar på byggnadsföretaget Claesson & Anderzén. I slutet av 60-talet tillträdde han som vd för Väsbyhus i Upplands Väsby och där verkade han till sin pensionering. I samverkan med kommunen utvecklade Kewe en form av bostadsbyggande som fick stor genklang runt om i landet. Här gavs möjligheter för människor med olika intressen och förutsättningar att förvärva en bostad, detta bland annat genom att ha en stor variation i byggandet och finansieringen.

En höjdpunkt i karriären var när Väsby kommun i mitten av 80-talet fick i uppdrag av dåvarande bostadsdepartementet att förverkliga en bostadsutställning. Orsaken till hedersuppdraget fanns i den omtalade utvecklingen av bostadsbyggandet som skett i Upplands Väsby. Kewe fick huvudansvaret för BO 85, en synnerligen omfattande utställning som blev såväl nationellt som internationellt känd och uppskattad.

Förutom ett intensivt och många gånger fruktsamt yrkesliv gavs utrymme för en aktiv fritid med familjen. Öland var Kewes och familjens andra hem. Sommarhuset i Vedby norr om Löttorp, blev en samlingspunkt för släkt och vänner. Här gavs också utrymme för att verka fram kreativa tankegångar med kollegor.

I övrigt var både musik och idrott stora intressen för Kewe. Ett sätt att verkligen koppla av var att sätta sig vid pianot och spela melodier, allt från svenska psalmer via Evert Taube till Povel Ramel. Även idrotten fick en del av Kewes intensiva tid, inte minst fotbollen. Kalmar FF låg alltid varmt om hjärtat även om han var såväl fotbollsordförande i AIK som styrelseledamot i Kenty, Linköping i olika omgångar. Men som han uttryckte det: En gång röd alltid röd.

I övrigt var Kewe som äldste bror också på något sätt familjens överhuvud och när det skulle firas någon högtid inom familjen så var han dess organisatör, ofta med stor framgång. Han var även med sina kunskaper inom affärsvärlden ett stort stöd för vår far i hans företag.

Vi tackar Kewe för den tid vi vara tillsammans, vila i frid kära bror.

Syskonen Margareta Petersson och Jan-Henric Glemne.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.