Ingemar Hellqvist

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2010

Hastigt, om än inte helt oväntat, har Ingemar Hellqvist, Oskarshamn, avlidit i sitt åttiofemte levnadsår.

Ingemar var född i Norra Sandsjö socken i Jönköpings län. I närbelägna Nässjö gick han i läroverk och fortsatte därefter sina studier med inriktning mot arkitektur och byggnadsteknik. 1958 kom han till Oskarshamn som medarbetare hos GHAB Arkitekter och Ingenjörer AB, där han så småningom blev delägare i företaget. Under de mer än trettio år som sedan följde medverkade han i den omstrukturering av Oskarshamn som skedde dessa år. Han hade bland annat uppdrag i samband med utbyggnaden av de stora bostadsområdena Södertorn och Kristineberg och i om- och till byggnader av Oskarshamns sjukhus. Just sjukhus, sjukhem och vårdcentraler blev något av hans eget område och han hade bland annat uppdrag i samband med tillbyggnader av länssjukhuset i Kalmar.

Politiskt engagerad tillhörde han under många år kommunfullmäktige och under en period kommunstyrelsen i Oskarshamn. Han tillhörde under perioder landstingsfullmäktige, länssjukvårdsnämnden och landstingsstyrelsen och var samtidigt nämndeman. Kyrkligt engagerad, som han alltmer kom att bli, har han tillhört kyrkofullmäktige, kyrkoråd och kyrkogårdsnämnd i Oskarshamn, i det sistnämnda organet var han ordförande.

1963 blev han frimurare. Och med åren kom frimureriet att bli ett av hans allra främsta intressen. Han fick flera förtroendeuppdrag i S:t Johanneslogen Orion i Oskarshamn och var logens ordförandemästare åren 1989 till 1997. I Östgöta Provinsialloge var han därefter under några år överofficiant. Hans byggnadskunnighet togs i anspråk för Oskarshamnslogens fastighet vid Stora torget och han var bland annat ansvarig för byggnadens yttre renovering i mitten av 1970-talet och hade tagit fram ritningar och idéskisser till om- och tillbyggnader av lokalerna. Hans insatser för frimurarsamhället i Oskarshamn kan knappast överskattas. I en tid av demokratiskt tänkande tog han också initiativ till de rådslag och samverkansformer som numera är en självklarhet inom Svenska Frimurare Orden, men som tidigare knappast hade varit tänkbart. 2001 erhöll han Prins Bertils Frimuraremedalj.

Ingemar Hellqvists frimureriska engagemang var, så bedömer jag det, en av hans vägar in mot en tydlig kristen bekännelse. Med åren blev hans kyrkliga engagemang och hans tydlighet, när det gäller kristen tro, alltmer framträdande. Vi är många som minns honom med respekt och tacksamhet.

Leif Norrgård

Prost i Döderhult

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.