Inga-Lise Wallin

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2011
Foto: 

Vi har nåtts av budet att Inga-Lise Wallin i Mönsterås avlidit i en ålder av 81 år.

Hon var genom större delen av sitt liv engagerad i den politiska arbetarrörelsen. Under sin aktiva tid innehade hon många förtroendeuppdrag både i partiet och fackligt inom Kommunalarbetarförbundet. Med Inga-Lises frånfälle går en person ur tiden som varit med och format det moderna välfärdsamhälle som så många i dag tar som självklart.

Hon kom inflyttandes till Mönsterås från Västerbotten i mitten av 1960-talet då bruket hade byggts upp. Maken Bertil hade fått arbete där. Inga-Lise började direkt att jobba inom kommunens äldrevård vid Mölstadhemmet. När det nya ålderdomshemmet Åshaga stod klart följde hon med dit. Tidigt engagerade hon sig fackligt inom Kommunal. Inom facket fick hon genom sitt engagemang och intresse snabbt flera uppdrag.

Vi som haft förmånen att arbeta med Inga-Lise upplevde henne som en handlingens kvinna som alltid kämpade för dem hon företrädde. Hon hade alltid sina medlemmars bästa för ögonen när hon lokalt kämpade för arbetskamraternas villkor. Samma var det när hon var ordförande i Kommunals länsavdelning eller när hon var med i dess förbundsstyrelse. Det kunde gälla utbildning för de som jobbade i vården. Eller att ”tjejerna,” som hon ofta sade, skulle få fasta anställningar och slippa vara timanställda. Månadslön och rätt till heltidstjänster var målet. Det ska även för kvinnor vara möjligt att leva på sin lön, hördes ofta hon säga.

För henne var det viktigt att partiet och facket höll ihop. Därför var hon en ivrig förkämpe för facklig politisk samverkan.

Hon var också engagerad politiskt i såväl partiarbetet som med förtroendeuppdrag. I nästan 30 år tillhörde hon Mönsterås kommunfullmäktige. Genom åren hade hon även andra olika uppdrag i nämnder och bolag. Hon tillhörde också den socialdemokratiska kvinnoklubben. Efter pensioneringen var hon under många år senioransvarig i partidistriktet och med i den regionala politiska kommittén.

Vi tackar Inga-Lise för hennes fina insatser i samhällets och socialdemokratins tjänst. Vi sänder en tacksamhetens tanke till hennes fyra barn och deras anhöriga.

För Socialdemokraterna i Mönsterås kommun

Kerstin Beckman-Danielsson

Tommy Englund

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.