Birger Einarsson

Birger Einarsson, Humlenäs, Kristdala, har avlidit i en ålder av 73 år. Närmast sörjande är hustrun Gun-britt, dottern Annica gift med Johan och barnbarnen Johanna och Nils, sonen Fredrik med sambon Elisabeth, sonen Per samt systrarna med familjer.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2012

Birger föddes 1938 som tredje barnet av fyra till hemmansägare Einar Karlsson och hans hustru Wivan, född Svensson. Hans verksamhet kom i mycket att präglas av det svenska jordbrukets omdaning under efterkrigstiden. Yrkesverksamheten blev därmed inte bondens. Han flyttade in till Kristdala samhälle och kom att ägna sig åt ekonomi och administration, främst som anställd på Swedspan i Hultsfred och senare på Föreningssparbanken i Oskarshamn. Trots detta val var den naturskönt belägna släktgården Humlenäs alltid den axel kring vilken hans liv och gärning kretsade. Han gladdes åt att området runt kratersjön Hummeln 1972 blev naturreservat och att vandringsleden Ostkustleden, som stod färdig vid 70-talets mitt, kom att passera gården. Att Birger och familjen 1982 återflyttade till Humlenäs kändes följdriktigt.

Förvaltandet av det 400-åriga släktgårdsarvet väckte tidigt Birgers intresse för historia, kulturhistoria och släktforskning. Eftersom han endast var 16 år då fadern avled kom han i vuxen ålder att intervjua äldre släktingar om livet på gården under 1800-talet. Mycket av detta material låg till grund för hans berättelser i Humlenäsboken som utkom 2001. Han var också högst aktiv som materialinsamlare och uppgiftslämnare till En bok om kyrkotrakten i Kristdala socken, 2008. Via socknens hembygdsförening var han också en av dem som aktivt stödde och verkade för utgivning av ett flertal högkvalitativa sockenböcker från 70-talets slut och framåt.

Birger är borta, men ljusa minnen i mängd lever kvar länge än! Trettonde generationen har tillträtt gårdsbruket och fortsätter verksamheten i hans anda: en varsam blandning av tradition och modernitet.

Roger Axelsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.