Alice och Knut Johansson

Våren 2012 gick först Alice och sedan Knut Johansson bort. Alice den 14 mars, Knut den 13 juni. Många Näsbybor, både bofasta och fritidsboende, känner därmed att en epok på sydligaste Öland är slut.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2012

Knut och Alice kom till Näsby 1949. Det unga paret tog över den ena lanthandeln i byn och drev den i 37 år. Det var en riktig lanthandel där allt som behövdes för tillvaron på denna lite avsides belägna plats fanns att köpa. Inte bara mat och dryck utan det som byns vid den tiden ganska många bönder krävde för sin verksamhet. Där hängde till exempel hästskor och kätting i olika dimensioner.

Efter hand som de bofasta kom att ersättas av "sommargäster” blev affären alltmer det nav kring vilket verksamheten i byn snurrade. Knut och Alice höll i det mesta och hade tid med allt och alla. Det var som om ingenting var omöjligt för dem. Tidigt på morgonen skördade de egna grönsaker för att ha dem pinfärska i affären när den öppnade och efter stängningsdags, i den mån det alls fanns någon sådan, körde Knut ut varor till dem som behövde hjälp. Och när han då var ute i stugorna gjorde han annat också. Fortfarande lär det vara Knut som har satt upp de flesta TV-antennerna på taken i trakten.

Ryktet om ”Knut i boa” spred sig och lockade många utsocknes till affären. Tidningar kom och gjorde reportage, radioprogrammet ”Skivor till kaffet” har sänts därifrån och stängningen av affären en mörk höstdag 1986 skildrades i ett program i Sveriges radio.

Att detta strävsamma par även hann med så mycket annat är nästan svårt att förstå. Knut och Alice tog sig tid att träffa goda vänner och kunde då bjuda på kroppkakor som Alice gjort och på Knuts hembakade chokladbiskvier.

Från 1971 var Knut ordförande i Ås hembygdsförening och han ingick i den lilla kompetenta kommitté som 1975 gav ut den fina boken ”Ås- socknen på Ölands sydspets”. Han var också aktiv i och hade in i det sista många vänner bland annat i kamratföreningen vid I 11, i Hemvärnet och ICA-föreningen på Öland.

Det blev tomt när Knut och Alice sommaren 2010 lämnade Näsby och flyttade till Färjestaden men där fortsatte många vänner att besöka dem. Det är mycket vemodigt att inte kunna göra det längre.

Lage Abrahamsson, Alf och Dagny Andersson, Anders och Annika Bjärvall, Vanja Engström, Lennart och Elisabeth de Mander, Claes och Benita Ramel.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.