Fira våren med en vågad våffla

Våfflor med sylt och vispgrädde är en svensk matklassiker och ett säkert vårtecken. Men varför inte testa något nytt och bjuda på ett par matigare våfflor till vårlunchen.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2006
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

De dyker upp ungefär samtidigt som vårens första tranor. Det sägs att det började som ett misstag. Jungfru Marie Bebådelsedag, som är vårens första kyrkliga högtid, kallades i folkmun vårfrudagen, men blev med tidens tand och dialektalt sludder förvanskat till våffeldagen. Fram till 1953 var vårfrudagen den 25 mars helgdag, men efter att den avskaffades firas den kyrkliga bebådelsedagen en söndag mellan den 22 och 28 mars. Våfflor bakas dock fortfarande på våffeldagen den 25 mars.

Traditionen att baka våfflor har en lång historia som kan spåras ända tillbaka till 600-talet. Liksom många av våra gamla mattraditioner har den sin förklaring i det enkla bondesamhällets tillgång på färska råvaror. Efter den långa, mörka vintern innebar vårens ankomst att hönsen började värpa ägg och korna ge mjölk. Det var givetvis ett utmärkt tillfälle att frossa i vårens nya färskvaror.

Från början gräddades våfflorna i ett fyrkantigt dubbelsidigt järn över spisglöden. Den hjärtformade våfflan och våffeljärnet dök upp i slutet av 1800-talet då det också blev populärt att äta våfflorna med sylt och grädde till kaffet.

Sylt och grädde är givna tillbehör, men det går givetvis att variera och göra våfflorna lite matigare. De kan serveras antingen som förrätt eller som huvudrätt. Här är några recept att inspireras av. Principen är enkel, så använd din favoritråvara och komponera en egen salt och matig våffla. (PM)

Ingredienser till 4 portioner

Ricottavåffla med parmaskinka, parmesan, valnötter och grillad paprika

Våfflor

4 äggulor

3 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

50 gram smält smör

75 gram ricottaost

salt

peppar

Fyllning

200 gram tunnt skivad parmaskinka

50 gram parmesan, hyvlad

2 röda paprikor, grillade utan skal

4 msk olivolja

2 msk rostade pinjenötter

ekbladssallad, machesallad eller annan mild sallad för garnering

några kvistar bladpersilja

Smält smöret och låt det svalna. Rör samman, mjölk, vetemjöl och ägg till en slät smet. Salta och peppra.

Dela parikorna på hälften och ta bort kärnhus och de vita lamellerna och rosta i ugnen i 20 minuter på 200 grader tills skalet blivit svart.

Lägg i en skål och dra plastfilm över. Låt ligga i 10 minuter så att skalet lossnar. Skär i strimlor och lägg i skål tillsammans med olivolja och lite salt.

Vispa ner ricottaosten i våffelsmeten och grädda en våffla per person och håll dem varma.

Lägg lite sallad på 1/4-dels våffla och varva med grillad paprika och torkad skinka. Garnera med valnötter, en kvist timjan och några persiljeblad och lägg en 1/4-dels våffla över.

---

Örtvåffla med kycklingbröst, ruccola och tomatvinägrett på soltorkade tomater

4 äggulor

3 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

50 gram smält smör

1 knippe finhackad persilja

1 knippe finhackad färsk timjan

några finhackade salviablad

salt, vitpeppar

4 kycklingfiléer

1 påse ruccolasallad

12 körsbärstomater

1/2 dl finhackade soltorkade tomater

1 rödlök, skivad i ringar

2 msk balsamvinäger

1/2 dl olivolja

några kvistar timjan

salt, peppar

Smält smöret och låt det svalna. Rör samman, mjölk, vetemjöl och ägg till en slät smet. Finhacka örterna och rör ner i våffelsmeten. Salta och peppra.

Salta och peppra kycklingfiléerna och stek i lite smör och olivolja tills de fått fin färg. Ta upp ur pannan och låt kycklingen steka klart i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter.

Mixa de soltorkade tomaterna med vinäger. Vispa i olivolja, salta och peppra. Blir den för tjock kan den spädas med några matskedar vatten.

Smörj våffeljärnet med smält smör och grädda en våffla per person och håll dem varma i ugnen.

Skiva de varma kycklingfiléerna.

Varva sallad, kycklingfilé, lökringar på 1/4-dels våffla och ringla tomatvinägrett över. Garnera med persilja och timjan. Lägg 1/4-dels våffla över och servera.

---

Våffla med smak av västerbottensost med löjrom och citroncrème fraiche

Våfflor:

4 äggulor

3 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

50 gram smält smör

50 gram fint riven västerbottensost

Fyllning:

50 gram löjrom

1 fint hackad rödlök

2 dl crème fraiche

lite saft och skal av citron

Smält smöret och låt det svalna. Rör samman, mjölk, vetemjöl och ägg till en slät smet. Salta och peppra. Rör ner riven västerbottensost. Grädda i hett våffeljärn.

Blanda crème fraiche, citronskal och lite citronsaft. Salta och peppra.

Lägg 1 tsk löjrom på 1/4-dels våffla och toppa med finhackad rödlök och citroncrème fraiche.

---

Frasig getostvåffla med sallad och honung

1 äggula

2 dl mjölk

2,5 dl vatten

3,5 dl vetemjöl

50 gram smält smör

150 gram getost (på rulle)

1 tsk bakpulver

salt och lite vitpeppar

1 liten röd lök

250 gram körsbärstomater

1 kruka sallad

20 mandlar, rostade och hackade

1 dl skivade oliver

3 msk honung

Skär bort kanterna på getosten. Mosa osten med en gaffel tillsammans med 1 dl våffelsmet. Häll tillbaka i resten av våffelsmeten när osten är väl blandad. Grädda i hett våffeljärn.

Skiva rödlöken i tunna skivor. Halvera körsbärstomaterna och skiva oliverna. Lägg sallad, tomat, lök och oliver på 1/4-dels nygräddad våffla och toppa med rostade mandlar. Ringla honung över och servera.

---

Olivvåffla med gravad och rökt lax, kapris, rödlök och grapevinägrett

100 gram smält smör

1 åggula

2 dl mjölk

2,5 dl vatten

3,5 dl vetemjöl

1/2 dl finhackade gröna oliver

2 tsk bakpulver

200 gram gravad lax

100 gram rökt lax

1/2 rödlök, finhackad

2 msk kapris, hackad

Vinägrett:

Saft från 1/2 grapefrukt

Lite pressad citron

1/2 dl neutral olja (solros-, rapsolja)

Smält smöret och låt det svalna. Rör samman vatten, mjölk, vetemjöl och bakpulver till en slät smet. Tillsatt smöret och oliverna. Grädda i smörat våffeljärn.Pressa en 1/2 grapefrukt och vispa ner 1/2 dl olja. Salta och peppra. Finhacka ingredienserna till fyllningen. Toppa 1/4-dels våffla med en matsked laxhack och servera. (PM)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.