Fira våren med en vågad våffla
De dyker upp ungefär samtidigt som vårens första tranor. Det sägs att det började som ett misstag. Jungfru Marie Bebådelsedag, som är vårens första kyrkliga högtid, kallades i folkmun vårfrudagen, men blev med tidens tand och dialektalt sludder förvanskat till våffeldagen. Fram till 1953 var vårfrudagen den 25 mars helgdag, men efter att den avskaffades firas den kyrkliga bebådelsedagen en söndag mellan den 22 och 28 mars. Våfflor bakas dock fortfarande på våffeldagen den 25 mars.
Traditionen att baka våfflor har en lång historia som kan spåras ända tillbaka till 600-talet. Liksom många av våra gamla mattraditioner har den sin förklaring i det enkla bondesamhällets tillgång på färska råvaror. Efter den långa, mörka vintern innebar vårens ankomst att hönsen började värpa ägg och korna ge mjölk. Det var givetvis ett utmärkt tillfälle att frossa i vårens nya färskvaror.
Från början gräddades våfflorna i ett fyrkantigt dubbelsidigt järn över spisglöden. Den hjärtformade våfflan och våffeljärnet dök upp i slutet av 1800-talet då det också blev populärt att äta våfflorna med sylt och grädde till kaffet.
Sylt och grädde är givna tillbehör, men det går givetvis att variera och göra våfflorna lite matigare. De kan serveras antingen som förrätt eller som huvudrätt. Här är några recept att inspireras av. Principen är enkel, så använd din favoritråvara och komponera en egen salt och matig våffla. (PM)
Ingredienser till 4 portioner
Ricottavåffla med parmaskinka, parmesan, valnötter och grillad paprika
Våfflor
4 äggulor
3 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
50 gram smält smör
75 gram ricottaost
salt
peppar
Fyllning
200 gram tunnt skivad parmaskinka
50 gram parmesan, hyvlad
2 röda paprikor, grillade utan skal
4 msk olivolja
2 msk rostade pinjenötter
ekbladssallad, machesallad eller annan mild sallad för garnering
några kvistar bladpersilja
Smält smöret och låt det svalna. Rör samman, mjölk, vetemjöl och ägg till en slät smet. Salta och peppra.
Dela parikorna på hälften och ta bort kärnhus och de vita lamellerna och rosta i ugnen i 20 minuter på 200 grader tills skalet blivit svart.
Lägg i en skål och dra plastfilm över. Låt ligga i 10 minuter så att skalet lossnar. Skär i strimlor och lägg i skål tillsammans med olivolja och lite salt.
Vispa ner ricottaosten i våffelsmeten och grädda en våffla per person och håll dem varma.
Lägg lite sallad på 1/4-dels våffla och varva med grillad paprika och torkad skinka. Garnera med valnötter, en kvist timjan och några persiljeblad och lägg en 1/4-dels våffla över.
---
Örtvåffla med kycklingbröst, ruccola och tomatvinägrett på soltorkade tomater
4 äggulor
3 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
50 gram smält smör
1 knippe finhackad persilja
1 knippe finhackad färsk timjan
några finhackade salviablad
salt, vitpeppar
4 kycklingfiléer
1 påse ruccolasallad
12 körsbärstomater
1/2 dl finhackade soltorkade tomater
1 rödlök, skivad i ringar
2 msk balsamvinäger
1/2 dl olivolja
några kvistar timjan
salt, peppar
Smält smöret och låt det svalna. Rör samman, mjölk, vetemjöl och ägg till en slät smet. Finhacka örterna och rör ner i våffelsmeten. Salta och peppra.
Salta och peppra kycklingfiléerna och stek i lite smör och olivolja tills de fått fin färg. Ta upp ur pannan och låt kycklingen steka klart i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter.
Mixa de soltorkade tomaterna med vinäger. Vispa i olivolja, salta och peppra. Blir den för tjock kan den spädas med några matskedar vatten.
Smörj våffeljärnet med smält smör och grädda en våffla per person och håll dem varma i ugnen.
Skiva de varma kycklingfiléerna.
Varva sallad, kycklingfilé, lökringar på 1/4-dels våffla och ringla tomatvinägrett över. Garnera med persilja och timjan. Lägg 1/4-dels våffla över och servera.
---
Våffla med smak av västerbottensost med löjrom och citroncrème fraiche
Våfflor:
4 äggulor
3 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
50 gram smält smör
50 gram fint riven västerbottensost
Fyllning:
50 gram löjrom
1 fint hackad rödlök
2 dl crème fraiche
lite saft och skal av citron
Smält smöret och låt det svalna. Rör samman, mjölk, vetemjöl och ägg till en slät smet. Salta och peppra. Rör ner riven västerbottensost. Grädda i hett våffeljärn.
Blanda crème fraiche, citronskal och lite citronsaft. Salta och peppra.
Lägg 1 tsk löjrom på 1/4-dels våffla och toppa med finhackad rödlök och citroncrème fraiche.
---
Frasig getostvåffla med sallad och honung
1 äggula
2 dl mjölk
2,5 dl vatten
3,5 dl vetemjöl
50 gram smält smör
150 gram getost (på rulle)
1 tsk bakpulver
salt och lite vitpeppar
1 liten röd lök
250 gram körsbärstomater
1 kruka sallad
20 mandlar, rostade och hackade
1 dl skivade oliver
3 msk honung
Skär bort kanterna på getosten. Mosa osten med en gaffel tillsammans med 1 dl våffelsmet. Häll tillbaka i resten av våffelsmeten när osten är väl blandad. Grädda i hett våffeljärn.
Skiva rödlöken i tunna skivor. Halvera körsbärstomaterna och skiva oliverna. Lägg sallad, tomat, lök och oliver på 1/4-dels nygräddad våffla och toppa med rostade mandlar. Ringla honung över och servera.
---
Olivvåffla med gravad och rökt lax, kapris, rödlök och grapevinägrett
100 gram smält smör
1 åggula
2 dl mjölk
2,5 dl vatten
3,5 dl vetemjöl
1/2 dl finhackade gröna oliver
2 tsk bakpulver
200 gram gravad lax
100 gram rökt lax
1/2 rödlök, finhackad
2 msk kapris, hackad
Vinägrett:
Saft från 1/2 grapefrukt
Lite pressad citron
1/2 dl neutral olja (solros-, rapsolja)
Smält smöret och låt det svalna. Rör samman vatten, mjölk, vetemjöl och bakpulver till en slät smet. Tillsatt smöret och oliverna. Grädda i smörat våffeljärn.Pressa en 1/2 grapefrukt och vispa ner 1/2 dl olja. Salta och peppra. Finhacka ingredienserna till fyllningen. Toppa 1/4-dels våffla med en matsked laxhack och servera. (PM)