Lyssna!

4. En konservativ röst på nätet

Lyssna! Artikeln publicerades

Tradition och fason, det låter det. Den som tittar in på den programmatiskt konservativa bloggen finner att den i alla fall just nu är ganska trendig

– gotlandsriksdagsmannen Rolf K Nilsson angriper kapitalismen. Verkligt gammalkonservativt hade det ju varit att göra samma attack för ett år sedan, när allt såg ut att vara frid och fröjd på finansmarknaderna.

Men nog om det. Bloggen är intressant för mer än det politiska anslaget. Här ser vi ett samarbete mellan en kärna av kvalificerade skribenter, som tillsammans skapar en knutpunkt i idédebatten. De står för ett brett spektrum, från en marknadsvänlig anglosachsisk hållning till de mer tyskt inspirerade socialkonservativa. Idéspänning och bredd är A och O för ett forum, som ska kunna hålla läsarnas intresse vid liv. Liksom spänning mellan aktuellt och långsiktigt, snabbt och eftertänksamt, kort och långt. Det vill bloggen ha, vi hoppas att den ska lyckas.

Finns det risk att den slår över? Precis som radikala har sina drömmiljöer som andra har svårt för, kan den konservative drömma om sitt – skinnfåtöljer och mahogny, vaktparad och punsch. Det tycks inte finnas någon fara för detta i denna blogg i alla fall – konservatismen ligger i svaren, problemen serveras av vår moderna omvärld.