Tio punkter som skulle göra 2006 till ett roligare år

Nyheter • Publicerad 28 december 2005
Goda nyheter för Persbrandt.
Goda nyheter för Persbrandt.Foto: 
Blossom tände till på julafton.
Blossom tände till på julafton.Foto: 

JULRIKET. Följer Riket lite sådär, och i fredags var det rätt kul. Deltagarna käftade som en bättre släkt i ett sämre julaftonsdrama av Lars Norén.

FELHÖRNING. "Ada har legat med papiljotter i natt", strof ur Engelska flottan har siktats vid Vinga, av Lasse Dahlqvist som jag i tonåren tolkade fel. "Ada har legat med kapten Jotter i natt" fick jag det till och jag rodnade varje gång jag hörde det. Hörde den i helgen och blev allt lite skär om kinderna nu också.

LISTIGT. Här skulle egentligen min lista över det snart gamla året varit skriven. Men hur kul skulle den bli? Så jag gör en liten lista om 2006 stället.

1. Innan 2006 är slut har samtliga dokusåpor lagts ned. Och ingen deltagare får programledarjobb. Inte ens i kanal 5.

2. Rundlagda kvinnor i 51-årsåldern är det trendigaste som finns. Kate Moss har inget att komma med längre.

3. Expressen skriver inte ett enda osant ord. Särskilt inte om Mikael Persbrandt.

4. Vädret blir lugnt och fint. Särskilt på Öland.

5. Trädgårdarna är vackrare än någonsin. Särskilt i Skogsby.

6. Men det blir få äpplen. Allra mest särskilt hos mej.

7. Vår personalavdelning har upptäckt att jag har rätt till två månaders betald ledighet. Förutom semestern.

8. Carola vinner svenska schlagerfestivalen, men diskas i den stora tävlingen när hon börja sjunga i tungor.

9. Senilsnöre (till glasögonen) blir den viktigaste modeacessoaren.

10. Ebba von Sydow vaknar en dag och vet plötsligt inte alls vad som är inne eller ute i klädväg. Sverige skakas i sina grundvalar.

BLOSSOMJUL. Jag var riktigt trött på alla skriverier om hur mycket präktighetsångest Blossom alstrade när hon skulle vara julvärd. Det viktigaste var att hon klarade att tända ljuset utan att darra. Jag skulle skakat sönder hela ljusstaken.

BOKTIPS. Nostalgiboken av Annica Triberg och Eva Kallhed, en underbar tripp till prylarna jag trodde jag hade glömt. Risgrodorna, man sydde i slöjden, hoppa twist (gudsåroligt, jag vill göra det nu också, men skulle högst sannolikt inte överleva särskilt länge), filmstjärnor, bokmärken...

RAPPORT FRÅN BYN. Sitter och funderar. Särskilt på vad snö är bra för. I går morse, när jag stod och väntade på bussen i den där tystnaden som råder när snön har lagt sej kom jag på den enda fördelen: snö är snyggt, särskilt nyfallen. Folkhögskolan, som jag står mitt emot i bussväntan, har fått föryngrande lyster i det vita. Vilket får mej att inse att mitt eget hus kräver ny lyster. Och då är det inte snö jag talar om. Det är målarfärg. Blir lätt svettig trots kylan, hur dyrt är det med målarfärg till ett helt hus? Och vem ska stå på en stege och utföra målandet? Inte jag, jag får svindel på verandatrappan. En annan sak: min tvättmaskin dansar jenka. Är det normalt? När den centrifugerar tar den ett hopp fram och ett tillbaka och så håller den på.

OCH SÅ SER JAG FRAM MOT: att komma ihåg följande löfte: aldrig, aldrig mer köpa färdiggriljerad julskinka. Aldrig. Måtte jag ha det i minnet inför nästa jul, nåt så slabbigt, vattnigt och trist har aldrig tidigare passerat min mun.

Helene Ljung
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.