1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Thorbjörn Lindgren sprang på toaletten stup i kvarten och led av både läckage och urinträngningar. Tack vare en enkel behandling är han idag helt problemfri.
Thorbjörn Lindgren och sonen Gabriel tycker om att vara ute och cykla tillsammans, något som inte alls var lika självklart när Thorbjörn hade problem med läckage och urinträngningar på grund av förstorad prostata. Tack vare enkel behandling är han idag helt problemfri.
Foto: Mats Holmertz

Efter 60-årsåldern svullnar prostatan hos många män vilket gör att prostatan klämmer åt kring urinröret och sädesledare. Ofta blir urinblåsan påverkad och för många blir det svårare att kissa och tömma blåsan. Fenomenet kallas godartad prostataförstoring och är ofarligt, men jobbigt att leva med.

Thorbjörn Lindgren började få problem med prostatan för tio år sedan med både urinträngningar och läckage. Han fick först behandling då prostatan masserades och blev bättre ett tag, men efter några år blev problem värre än tidigare.

– Det kunde vara så att jag var på toaletten och gick tre meter och blev kissnödig igen. Jag kissade nog 12-15 gånger om dagen och kanske 3-5 gånger per natt och det kom alltid några droppar efteråt när jag hade kissat klart. Det var så jobbigt och så tråkigt.

Han bokade tid hos urologen Sonny Schelin på Specialistläkargruppen i Kalmar som kände direkt att Thorbjörns prostata var större än normalt. När han lite senare dessutom fick problem med att kissa skickade urologen honom till sjukhuset där man kollade ”trycket” på kisset.

Thorbjörn fick då veta att han hade en godartad prostataförstoring, något som är vanligt bland män över 60 år. Symtomen kände Thorbjörn väl igen; det känns som att blåsan inte är helt tömd när man kissat klart, strålen avbryts en eller flera gånger, man behöver kissa oftare under dagen och natten och urinläckage.

Det finns olika behandlingsmetoder av förstorad prostata och när Thorbjörns urolog frågade om han ville testa en värmebehandling tackade han ja direkt.

– Jag kände ingen oro. Det var så jobbigt då med läckage och att kissa bredvid, så jag tyckte bara det var skönt att det fanns något man kunde göra.

Behandlingen var både smärtfri och enkel enligt Thorbjörn.

– Jag var där kanske 40 minuter och behandlingen tog väl åtta minuter och den förändrade mitt liv!

Efteråt fick han gå med kateter i tre veckor, sedan fick han komma tillbaka till urologen som plockade bort katetern och kollade så att Thorbjörn kunde kissa ordentligt.

Här kan du läsa mer om behandlingen som botade Thorbjörn Lindgren:

Värmebehandlingen gjordes i våras och idag mår Thorbjörn bra och har inga problem alls längre med kisseriet.

– Det känns hur bra som helst, det är precis som det ska vara. Alla symtom är borta och det känns så skönt. Man får en annan livskvalitet.

Godartad prostataförstoring är vanligast hos personer över 60 år och Thorbjörn tror att många går omkring med samma besvär som han gjorde, men att man kanske inte pratar om problemen så ofta, att många tycker att det är obekvämt att prata om.

– Jag pratade öppet om det, men en del är nog lite rädda för det. Många tror att man tappar potensen och att behandlingen gör ont, men så var det inte alls. Jag var inte ens sjukskriven efteråt. Jag vill att folk ska förstå att det inte är så farligt. Det finns ju hjälp att få och kan jag hjälpa andra att våga söka hjälp är jag bara glad.

Många tycker att det är genant att prata om problem med prostatan, men Thorbjörn Lindgren har valt att vara öppen för att hjälpa andra.
Foto: Mats Holmertz

Läs mer

Sport

OAIK tappade ledningen och föll tungt: ”Inte helhjärtat”

”Vi gör en dålig insats från början till slut”, säger Luka Dobrijevic.

SHL

Kaptenskedjan övertygade när IKO premiärvann: ”Kändes riktigt bra”

Jonas Engström tvåmålsskytt när IKO besegrade Linköping.

Tingsryd • Skulle få ögondroppar

Grannlänet: Hemtjänstpersonal hällde superlim i ögat på vårdtagare

Skulle få ögondroppar – fick i stället superlim.

Kalmar

BILDER: Internt minitri på Varvsholmen

Inget Minitri – men Kalmar RC:s medlemmar körde egen träningstävling.

Sommar

Badkorrarna rapporterar – så varmt är det i vattnet i dag

Rapporter och bilder från olika badplatser i länet.

Oskarshamn

Länet: Gul tegelvilla får inte målas vit: ”Skulle störa gatubilden”

”Det skulle störa gatubilden.”