GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Henrik Rydström, Birmingham och ett grymt soundtrack

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2013

Henrik Rydström - en av de allra största i Kalmar FF och Allsvenskan slutar efter säsongen. Inte helt oväntat i och med att Kalmar FF inte har gett några klara direktiv om hans framtid under säsongens gång. Detta trots att Rydström flera gånger påpekat att han gärna spelar ett år till.

Men som Rydström sa till radion i morse, och även nämnde i sitt briljanta blogginlägg, så är kanske tiden rätt nu. Han har under denna säsong visat att han fortfarande bidrar på fotbollsplanen. Nästa år kanske det istället hade blivit ett konstant bänk- och läktarnötande. Det känns mer värdigt att avsluta så här.

Hyllningarna på de sociala medierna har avlöst varandra. KFF-supportrar, motståndarsupportrar och journalister har alla stämt in i hyllningskören. Detta med all rätt. Sådana här spelare görs inte längre.

Men det finns också de som är jävligt glada över att han ”äntligen slutar” och personer som sågar Rydström som fotbollsspelare. Och visst, inga problem. Alla har rätt att tycka och tänka vad man vill. Men jag tycker mig finna mycket okunskap i folks uttalanden.

IFK Berga-spelaren, Carl-Johan Holm , skrev följande på Facebook i morse:

Att Henrik Rydström slutar som fotbollspelare i Kalmar FF ser jag som ett måste, för rent krasst så måste jag motsäga alla skriverier om att han skulle vara den största fotbollsspelaren som spelat i Kalmar FF, men jag antar att det finns oändligt många mätenheter för detta.

Dock så har han revolutionerat varumärket Kalmar FF med en fantastisk mediakontakt och satt Kalmar på kartan som ett varumärke med sina debatter, uttalanden & närvaro i studios.

Så visst, ur det perspektivet så slutar vår absolut största ikon.

Men hylla han som ledaren/personen Henrik Rydström.

För fotbollsspelaren Henrik Rydström kunde man gjort sig av med redan -95!

Jag kunde inte låta bli att kommentera denna statusuppdatering. För jag tycker att denna syn är helt fel. Och jag tycker att det är sorgligt att många verkar ha just den här synen på Rydström. Exempelvis är det flera som totalsågar honom i Carl-Johans kommentatorsfält. Att fotbollsspelaren Rydström skulle vara ”dålig”, ”usel” eller ”medioker” är inte sant. Hade fallet så varit, hade han varit borta från föreningen för länge sedan. Ja, då kanske han hade varit borta 1995 som ovan nämna inlägg är inne på. Då var Kalmar FF nämligen en klubb i andra- och tredjedivisionen. Som medioker hade han fått lämna då, eller i alla fall åren efter, när KFF började sin klättring och etablering i den svenska fotbollens finrum. Men han har klamrat sig fast i föreningen och laget som en nyckelspelare - från då att han tog en A-lagsplats när KFF var just mediokra - tills de etablerade sig som ett allsvenskt topplag och sedermera vann både cup-guld och SM-guld.

Henrik Rydström kan inte dribbla, han kan inte skjuta och han kan inte nicka. Vi ser i alla fall inte detta i matcherna. Men vad är definitionen av en bra fotbollsspelare? Enligt mig är det helheten, hur man passar in i en grupp eller ett lags spel. Och i den modellen KFF (för det mesta) valt att spela de senaste 7-8 åren har Rydströms egenskaper som fotbollsspelare varit ypperlig. Löpkapaciteten, kortpassningsspelet och det styrande snacket. Alla dessa attribut är för mig lika viktiga och värdefulla som att man kan dribbla eller skjuta. Men alla verkar dock inte tycka detta.

Jag har själv haft förmånen att spela med Henke på en del träningar under hösten 2010. Och där märkte jag hur viktig han är för ett lag. Han gör omgivningen till bättre spelare och han gjorde mig till en bättre spelare. Detta genom hela tiden prata med mig och snacka in mig rätt i spelet utan boll, men också i spelet med boll. Och detta är något som jag vet min bror håller väldigt högt; Rydströms förmåga att styra och hjälpa andra spelare.

Genom åren har Rydström haft en väldigt viktig roll för de yngre spelarna och även de utländska importerna, främst de brasilianska spelarna. Han har gjort sig mycket omtyckt i dessa grupper. Varför? Jo för hans sätt att spela fotboll på och hjälpa?andra. Han gör som sagt andra bättre och har en roll som tillåter exempelvis brassarna att spela sitt spel. I ett lag behövs alla roller, alla spelartyper.

Jag har hört många säga att Kalmar FF hade vunnit SM-guld utan Rydström på planen. ”De hade ju spelare som exempelvis R.Elm, V.Elm och Ces Santìn” . Och kanske hade man vunnit utan Rydström. Men jag är tveksam. För balansen hade inte varit densamma. Långt ifrån. Och balansen är kanske det som är det absolut viktigaste i ett lags spel.

Jag tycker alltså att man ska fokusera, och lyfta fram, fotbollsspelaren Henrik Rydström. För han är, och framför allt var (under sina absoluta glansdagar), en förbannat bra och nyttig fotbollsspelare.

***

Miljonstaden Birmingham imorgon. Jag och Fredde P . Det kommer förhoppningsvis att bli en mycket trevlig weekend som vi toppar med Aston Villa – Tottenham på söndag. Jag hoppas att våra engelska polare som jobbar just för Aston Villa FC har fixat fina platser åt oss. Och kanske får vi ta ett tugg med Benteke på knackig skolengelska?!

***

Har vi verkligen sett det sista av Henrik Rydström på en fotbollsplan? Oskarshamns AIK ? Jag är övertygad om att OAIK kommer att ställa frågan. Och jag tror ändå att Rydström fortfarande är sugen på att lita fotboll.

***

Jag måste bara dela med mig av ett av världens coolaste film-soundtrack. Och att Ryan Gosling spelar huvudrollen i filmen gör inte saken sämre.

/ Johan Israelsson

Lindsdalsbloggen bloggen
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.