Annons

Yrvaket om livsmedelsberedskapen

En högre grad av självförsörjning på livsmedel är viktigt såväl i kriser som i fredstid.
Ledare • Publicerad 21 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Statens Livsmedelskommissions mat- och äggkuponger som användes i Sverige under 2:a världskriget.
Statens Livsmedelskommissions mat- och äggkuponger som användes i Sverige under 2:a världskriget.Foto: Tomas Oneborg/TT

På Kalmar läns museum finns en för ransoneringskort speciellt utformad portmonnä som tillhört Kalmarfamiljen Olson under andra världskriget. Några kuponger verkar ha blivit över och finns kvar att beskåda. Då, tidigt 1940-tal, fanns i landet cirka 2 miljoner kor att försörja 6,5 miljoner svenskar med, i pandemins år 2020 fanns 300 000 kor att försörja 10 miljoner invånare med. Självförsörjningsgraden av livsmedel i Sverige är alldeles för låg.

Tillgång på mat är en säkerhetsfråga. När covid-19 nu börjar bedarra kan vi konstatera att det inte blev någon akut livsmedelskris för Sveriges del denna gång, men det var inte långt ifrån. Vad gäller livsmedelsberedskap är långsiktighet av största vikt. Nedlagda lantbruk kan inte återuppstå från en dag till en annan. Flera led åt alla håll i livsmedelskedjan måste säkras för att kunna ställa mat på bordet även i beredskapsläge.

Annons

Det här är ingen nyhet. Redan 2018 konstaterade försvarsminister Peter Hultqvist att ”Lagen är tydlig. Totalförsvar är all den verksamhet som behövs för att förbereda landet för krig. (..) I detta är självklart möjligheten att försörja såväl Försvarsmakten som landets befolkning med livsmedel en central utmaning och uppgift.”

”Totalförsvar är all den verksamhet som behövs för att förbereda landet för krig”

Nyligen lämnades en rapport över från ansvariga myndigheter till regering, ”Nationella försörjningsbehov inom djurens hälso- och sjukvård vid kris eller höjd beredskap och då ytterst i krig”. Rapporten är resultatet av ett uppdrag till Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt att ge en översikt på hur bra djurhållningen skulle stå sig om importflödet på nödvändiga mediciner och relaterade materiel skulle brytas.

Djurens hälsa är viktigt för totalförsvaret, konstaterar rapporten. Även om vi skulle öka antalet kor, en viktig livsmedelsbas, till nivån att bli helt självförsörjande måste de också kunna hållas friska. Många av förslagen i rapporten är sådant som generellt skulle stödja en bättre självförsörjning av livsmedel även i fredstid. Egenproduktion av vaccin för att minimera risken för resurskrävande utbrott av smittsamma djursjukdomar och tillgång till veterinärkompetens i hela landet är två exempel.

Livsmedel från just kor har fördelen att de i Sverige föds upp på mestadels gräs, något som går att odla i hela Sverige och genom kon förvandlas till högvärdigt protein och bra näring att överleva på. Men lönsamheten på mjölkgårdar är inte särskilt hög, och antalet mejeriföretag minskar.

En stark livsmedelsberedskap bör ha ständig prioritet. I propositionen Totalförsvaret 2021 – 2025 poängteras att ett omtag av livsmedelsberedskapen är nödgad och en miljard har tilldelats detta. Det är helt klart bättre sent än aldrig som självförsörjningens olika komponenter nu utreds, men det ter sig också något yrvaket. Bättre hade varit om regeringen Persson aldrig stoppat planeringen från första början.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons