Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Visst kan M vinna Kalmar

Allt talar för att Måns Linge ersätter Christina Fosnes som oppositionsråd för Moderaterna i Kalmar kommun.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

”Av respekt till den demokratiska processen vill jag vänta med att uttala mig”, sade Måns Linge sedan han föreslagits av valberedningen som nytt moderat kommunalråd i Kalmar kommun.

Blivande oppositionsråd; Måns Linge för Moderaterna i Kalmar.
Blivande oppositionsråd; Måns Linge för Moderaterna i Kalmar.
Foto: Mats Holmertz

Ja, med tanke på att valberedningen inte var enig bakom förslaget till nytt oppositionsråd för Moderaterna ter det sig klokt att ha is i magen till det avgörande klubbslaget har fallit. Någon motkandidat verkar emellertid inte finnas. Manegen ser dock ut att vara krattad för den på högre uppdrag ändå tämligen oprövade Måns Linge eftersom han lär få majoritet i fullmäktigegruppen.

Moderaterna har i teorin mycket goda förutsättningar i Kalmarpolitiken. Som Kalmar röstar, röstar nämligen Sverige. Moderaterna fick i riksdagsvalet nästan 20 procent av Kalmarbornas röster.

Men i kommunvalet fick partiet nästan 2000 färre röster. Misslyckandet ter sig än större med tanke på att Moderaterna i andra delar av Sverige faktiskt gick bättre i kommun- och landstingsval än i riksdagsval. Kalmar är således inte någon röd stad. Till bilden hör för övrigt att Ölandsbron försvagat Moderaterna på fastlandet. Färjestaden är allt mer en villaförort till Kalmar där invånarna röstar borgerligt.

Ett problem för borgerligt oppositionsarbete i Kalmarregionen i dag är dock att de lokala politikerna saknar draghjälp från företrädare på nationell nivå. Centerns aktive riksdagsledamot Anders Åkesson tillhör Januaripartierna. Moderaternas Jan R Andersson återfinns i dag i Vimmerby. Kristdemokraternas hjärtland är också i den mellersta/norra länsdelen. Det sätter bilden av en försvagad borgerlig rörelse i residensstaden.

Måns Linge slipper det tuffa städjobb som företrädaren Christina Fosnes tvingats stå för sedan hon tog över en grupp i fritt fall. Samtidigt har policyarbetet fått stå tillbaka under en rad år. I en kommun där Socialdemokraternas företrädare är väl medvetna om att de styr tillsammans med Vänsterpartiet (och Centern), men måste vinna traditionella M-väljare vrids politiken eller i vart fall berättelsen om politiken åt mitten. Det ställer krav på en sammanhållen linje om den kommunala ekonomin, välfärden och skolan. Ett svaghetstecken är också att Moderaterna accepterat den omfattande maktkoncentrationen i kommunen som uppstått när kommunstyrelseledamöter sitter i bolagsstyrelser. Det är mot den bakgrunden man har förlorat val.

Måns Linge har själv varit en del om än inte synlig frontfigur för det lag som inte lyckats attrahera de Kalmarbor som när det gäller att välja ”folkets främsta företrädare”, riksdagsledamöterna, röstar blått, men som lokalt röstar rött. Samtidigt innebär tronskiftet att fokus mer hamnar på framtid än på historia. Om valberedningen hade varit enig hade Linge fått det starka förändringsmandat som företrädaren fick vänta på. Nu måste också nästa toppnamn för Moderaterna ägna kraft åt att samla och ena.

Den underliga union av Socialdemokrater, Centerpartister och Vänsterpartister som styr kommunen har emellertid också sina Akilleshälar.

Socialdemokraterna har just nu ett nationellt problem med sitt förtroende i den kommunalt så viktiga välfärdsfrågan. Centerns väljare har att ställa frågan om partiet verkligen fått mer betalt genom denna union än genom ett allianssamarbete. Vänsterpartiets medverkan ger majoriteten extra stöd, men delegitimerar samtidigt Centerns medverkan. I vart fall om man tar den retorik om Vänsterpartiet som ytterlighetsparti på allvar som kommer från Centerpartiets ledning.

De flesta moderata oppositionspolitiker måste vinna S-röster för att närma sig maktens köttgrytor. De som leder Moderaterna i Kalmar har däremot den något enklare uppgiften att få M-väljare att rösta borgerligt också i kommunvalet.

Läs mer