GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vindkraften och effektbristen

Det går inte att nämna den ena utan att också prata om den andra.
Ledare • Publicerad 23 juli 2021 • Uppdaterad 23 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Energiproduktion som tar plats. Vindkraftverk på Öland.
Energiproduktion som tar plats. Vindkraftverk på Öland.
Foto: JONAS EKSTROMER

Kraftvärme från Göteborg har behövts upphandlas nu under sommaren när Ringhalsreaktorer genomgår planerad service.

Branschorganisationen Energiföretagen påpekade redan förra sommaren att det behöver finnas långsiktiga upphandlingsvillkor för reservkraft när man inte längre kan räkna med kärnkraften. Då, för nästan exakt ett år sedan, var det aktuellt att starta upp kraftverket i Karlshamn som fick kompensera effektbristen med att elda olja. Den åtgärden var långt ifrån den önskvärda inriktningen på ren klimatvänlig el.

Effektbrist likt dessa är kopplat till nedläggningen av kärnkraft. När den tillförlitliga baskraften fasas ut menar man från regeringens håll att den till stor del ska ersättas med vindkraft. Följden verkar bli att vi har fler somrar med hastigt uppstartade reservkraftverk att se fram emot. Statistiken bara över vindkraftsproduktionen i Kalmar län visar på tydlig nedgång under somrarna, och oberäkneliga variationer från år till år.

”När den tillförlitliga baskraften fasas ut menar man från regeringens håll att den till stor del ska ersättas med vindkraft. Följden verkar bli att vi har fler somrar med hastigt uppstartade reservkraftverk att se fram emot”

Produktionssäkerheten är dock bara ett av flera problem som vindkraften dras med. Det faktum att få verkar vilja bo nära ett vindkraftverk är en annan tung invändning.

”Det är ingen här som vill ha det” säger Margareta Wargelius till Barometern om planerna på att bygga vindkraftspark i Läckeby/Rockneby-området. Att hon och många fler är bekymrade över att få 270 meter höga vindsnurror till granne har sina skäl. De som redan har det vittnar om sjunkande resultat i skolan för barnen som inte kan sova på grund av det eviga surrandet. Fågelinventerare bekymrar sig över påverkan på fågellivet och fladdermössen som inte längre kan orientera sig och dör ut. Det är dystra historier från fält.

En annan tung instans med invändningar mot vindkraften är Försvarsmakten. Är man ansvarig över rikets säkerhet behöver man påpeka att objekt högre än 20 meter riskerar att påverka riksintressen för försvaret. Det är värt att påpeka i en energidebatt där man annars lätt kan ledas att tro att det bara är kärnkraften som behöver sättas i säkerhetsperspektiv.

Tillbaka till det lokala motståndet. Snabbutredningen om hur vindkraftsetableringar kan underlättas, som presenterades tidigare i sommar, landade i att kommunernas rätt att säga nej till vindkraft behöver inskränkas. Här börjar varningsklockorna ringa rejält, även om utredaren (Miljöpartiets Lise Nordin) är noga med att poängtera att det kommunala vetot inte föreslås försvinna helt. Istället vill man att det bli obligatoriskt för kommunerna att planera in vindkraft där det finns förutsättningar för det redan från början, och att kommunerna sedan inte kan ta tillbaka ett godkännande om de sagt ja till ett vindkraftsparkbygge.

Ett skräckexempel som föranlett utredningen beskrivs vara kommuner som tagit upp till 5 år på sig att ge besked till vindkraftsexploateringen, och i vissa fall dragit tillbaka ett ok efter att processen börjat. För alla som någon gång varit engagerad i politik på kommun-nivå vet dock att demokratiska processer måste få ta tid, om man på riktigt menar att alla ska få chans att säga sitt.

Det finns alternativ till att tvångsmässigt göra om stora delar av Sverige till snurrande, surrande industriområden. Det kan tyckas tjatigt att hela tiden ta upp kärnkraft i diskussionen om energiförsörjning men det är också tjatigt med effektbrist vareviga sommar.

Ester Hertegård

Ester HertegårdSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.