GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Annika Borg: Vindkraft är en postsanning

Vindkraften kan inte leverera den el vi behöver, föröder djurlivet och skapar sterila industriområden i skyddsvärda naturområden. Ändå ska den byggas ut. Vi lever i postsanningens tid.
Annika Borg
Krönika • Publicerad 2 januari 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Vindkraftsförespråkarna talar sällan om skadorna på djurlivet och naturen.
Vindkraftsförespråkarna talar sällan om skadorna på djurlivet och naturen.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

På strömningstjänsten Netflix har filmen ”Don’t Look Up” (”Se inte upp”) legat högt på topplistan sedan den hade premiär. Filmen handlar om att en komet är på väg att kollidera med och föröda planeten jorden. En professor och hans doktorand försöker förtvivlat få politiker och medier att förstå vad som kommer att hända. Filmen bär en djup civilisationskritik och skildrar vår samtid, en tid där sanningen inte längre har huvudrollen – eller ens en biroll.

I en scen i filmen medverkar professorn i ett direktsänt teveprogram och skriker frustrerat att de måste förstå att kometen existerar och att de behöver vara överens om att det inte är något positivt med att den kommer att slå ut planeten. Men i mediernas värld och i det politiska spelet är sanningen det första offret. Allt är en fråga om vinklar, vadderade talepunkter och ”narrativ”. När kometen blir synlig på himlavalvet lyckas presidenten ljuga så bra att hon förmår människor att inte se upp i skyn.

Statsvetarna Ulf Bjereld och Marie Demker beskriver, i en essä utgiven av tankesmedjan Timbro, hur sanningen har blivit ett politiskt slagfält och vad det gör med vårt samhälle. Professorerna tar upp frågan om vad som händer när allas åsikter vägar lika och hur det urholkar kunskapens auktoritet. Bjereld och Demker pekar på hur ifrågasättandet, som är grundläggande i ett friskt samtalsklimat, kan utvecklas till något destruktivt. Det är ett sådant ifrågasättande av kunskap som ”Don´t Look Up” tydliggör på ett skrämmande vis. Vi lever i postsanningens tidevarv, där kunskap har blivit något förhandlingsbart, relativt och flytande.

Annika Borg.
Annika Borg.

Ett exempel på hur kunskap får stå tillbaka för verklighetsfrånvända visioner är utbyggnaden av vindkraften. Professorer som sliter sitt hår för att nå ut med evidensbaserad forskning finns inte enbart på film, utan i verkligheten. En av dem är Per Fahlén, professor emeritus i energi och miljö vid Chalmers tekniska högskola och ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.

”Vi lever i postsanningens tidevarv, där kunskap blivit något förhandlingsbart, relativt och flytande.”

Fahlén har visat hur vindkraften är ohållbar ur samtliga aspekter: ekonomiska, vad gäller elleverans och ur miljöhänseende. Vindkraften ökar användningen av icke-förnybara resurser, innebär sämre hållbarhet för elsystemet, minskad biologisk mångfald samt alstrar ödelagda livsmiljöer för människor och djur i stora områden på landsbygden. Kunskapen om vindkraftens brister finns, men politiker vägrar att ta den till sig, utan lovprisar istället vindkraften som en miljövänlig lösning på behovet av el. Det är helt enkelt inte sant.

Vindkraftstillskyndarna talar ogärna om skadorna på havsörnar, kungsörnar, tjäderspelplatser, fridlysta fladdermöss, nattskärra och storlom. Inte heller om de tusentals miljarder insekter som hamnar på rotorbladen, en massdöd som kommer att påverka näringskedjorna. Vindkraftverken är inte återvinningsbara, så det miljöfarliga avfallet är avsevärt. Varför kinesiska kärnkraftsbolag ska kapitalisera på den svenska naturen och våra vatten är även det en fråga vindkraftsförespråkarna duckar för.

Istället ska vindkraften byggas ut, ett beslut baserat på en faktaresistens som vi redan nu – och ännu mer i framtiden – kommer att få betala dyrt för. Det är att se upp vi behöver göra.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.