GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vilket alternativ har Andersson?

Samma statsminister som skulle avgå om riksdagen fällde hennes justitieminister säger att hon ska sitta kvar även riksdagen ger M/KD/SD-budgeten sitt stöd.
Ledare • Publicerad 9 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var en ovan situation för Socialdemokraterna och Magdalena Andersson att under partiledardebatten i går få skarpa frågor från såväl höger som vänster om att ge besked i regeringsfrågan. Statsministern önskade istället tala om att bevara nivån i A-kassan, om ”marknadsskolor” samt fortsatte att skylla Sveriges problem med kriminalitet och höga bränslepriser på oppositionen eller Ryssland.

Mot ännu en budgetförlust.
Mot ännu en budgetförlust.Foto: Henrik Montgomery/TT

Dagen efter misstroendeomröstningen om justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och cirkusen kring vad socialdemokraterna lovat eller inte lovat den tidigare vänsterpartisten och numera politiska vilden Amineh Kakabaveh, var det en ytterligare försvagad regering som väljarna fick lyssna till.

Statsminister Magdalena Anderssons svajiga och spretiga underlag blottades av såväl oppositionen som Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar. Det oklara och osäkra läget har nått den nivå där till och med Miljöpartiet efterfrågade stabilitet.

Oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) definierade träffsäkert S:s regeringsunderlag med att det består av fyra oense partier och en politisk vilde. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch krävde besked i frågan om vad de fyra oense partierna i vänsterblocket har att erbjuda väljaren. Nooshi Dadgostar ställde från sin sida spörsmål om Magdalena Andersson har för avsikt att fortsätta regera på borgerliga budgetar och undrade vem som egentligen styr landet om statsministern inte får igenom vårändringsbudgeten nästa vecka.

”Statsministern spelade då – återigen – ned det som är parlamentariskt och politiskt grundläggande, nämligen att en regering får igenom sin budget.”

När Magdalena Andersson i sina anföranden och repliker tappade verklighetskontakten och beskrev ett folkhemssverige där människor gör sin plikt och kräver sin rätt, exponerade Ulf Kristersson samtidens brutna samhällskontrakt. Han beskrev hur brottsoffer inte alls får sin rätt och att många medborgare uppfattar att staten inte sköter sina kärnuppgifter och därmed inte gör sin plikt.

Frågorna om regeringsunderlaget fick inget svar. Det ekade och skramlade tomt i kammaren. Efter debatten svarade dock Magdalena Andersson på om hon tänker fortsätta regera även om hon inte får igen om igenom budgeten nästa vecka. Statsministern spelade då – återigen – ned det som är parlamentariskt och politiskt grundläggande, nämligen att en regering får igenom sin budget. Nu talades det om ”ändringsbudgeten” som om den var ett mindre riksdagsbeslut bland andra.

Detta är samma statsminister som tänkte avgå om hennes justitieminister förlorade misstroendeomröstningen. Ansvarstagande är knappast ordet för en sådan regering.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.