Annons

Vilden Widding

Riksdagen har fått mandatperiodens första politiska vilde.
Ledare • Publicerad 2 maj 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Sitter kvar i riksdagen med riksdagsarvodet; den politiska vilden Elsa Widding.Foto: Jonas Ekströmer/TT

På måndagen meddelade riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) att hon lämnar partiet. Bakgrunden är den kritik som riktats mot henne av framför allt Liberalerna efter att hon deltagit på konferensen Spotlight i Norge där hon delat scen med internationella konspirationsteoretiker. Det ska inte bara ha rört sig om klimatförnekelse och vaccinmotstånd. Enligt uppgifter till Expo ska flera deltagare även ha relativiserat förintelsen. Det är inget sällskap någon svensk riksdagsledamot borde hamna i.

Widding anser att hon förtalats av Liberalerna och kritiserar det egna partiet för att inte ha tagit henne i försvar, varför hon nu väljer att lämna partiet. Mot partiets vilja kommer hon däremot att sitta kvar i riksdagen som partilös ledamot. Annorlunda uttryckt blir Elsa Widding därmed mandatperiodens första ”politiska vilde”.

Annons

Begreppet som fick en pejorativ innebörd under förra mandatperioden då det användes om Amineh Kakabaveh brukas nu återigen utan betänkligheter. Inte helt orättfärdigt. Den som agerar som Widding gör skäl för namnet politisk vilde.

Redan vid sitt första framträdande i riksdagen väckte hon ramaskri då hon avfärdade klimathotet som överdrivet. Efter ett antal övertramp därefter blev hon av med ordinarie utskottsuppdrag. Hon uttryckte då att hon ändå sökte en ”friare” roll. Så tänker en vilde.

Det gör inte valet att sitta kvar i riksdagen mindre problematiskt. Riksdagsledamöter väljs som representanter för ett parti. De företräder inte sig själva. Trots det kan en ledamot som lämnar det egna partiet inte ersättas av en ny ledamot från samma parti. En vilde får samma riksdagsarvode och alla de ersättningar som uppdraget innebär. Förutom att det vittnar om karaktärsbrist att sitta kvar är det demokratiskt tvivelaktigt.

”SD:s historia av politiska vildar påpekades som en svaghet i Tidöpartiernas regeringsunderlag från början.”

SD:s historia av politiska vildar påpekades som en svaghet i Tidöpartiernas regeringsunderlag från början. Att regeringens majoritet nu krymper till 175 mot oppositionens 174 mandat visar att historien inte ljuger. Även om Widding säger sig ha för avsikt att rösta enligt SD:s partilinje i kommande voteringar har hon ingen skyldighet att göra det. En regering som förlitar sig på vildar blir kraftigt försvagad.

Det finns inga ädla vildar.

Adam YngveSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons