Annons

Benjamin Dousa: Vi vet inte hur många som bor i Sverige

Utanförskapet är ett av de största samhällsproblemen. Ingen vet dock inte hur stort problemet är. Myndigheterna vet inte hur många som bor i Sverige och var.
Benjamin DousaSkicka e-post
Ledare • Publicerad 10 mars 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Svartkontrakt var länge något av ett storstadsfenomen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur många vistas illegalt i Sverige? Ingen vet, men mer eller mindre kvalificerade gissningar har gjorts de senaste åren. I regeringens proposition Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd uppskattades gruppen uppgå till 22 500 personer. Gruppen asylsökande som trots avslagsbeslut inte har lämnat landet uppskattas till 54 000 personer. Dessutom finns det nästan 900 000 utdelade samordningsnummer. De tillhör människor som inte bara har laglig rätt att vistas här, utan även har rätt till vissa bidrag.

För något år sedan kunde dock Dagens Nyheter visa att nästan hälften av dessa, 45 procent, inte kunna styrka sin identitet. Fusk med samordningsnummer gjorde det exempelvis möjligt för Iraks tidigare försvarsminister att ha flera identiteter samtidigt.

”Det finns en omfattande svart marknad med hyreskontrakt i många socialt utsatta områden, även i mindre städer.”
Annons

Tre fjärdedelar av de med samordningsnummer kommer från länder utanför EU och gissningsvis bor många i klassiska utanförskapsområden. I Borlänge kommun i Dalarna har polisen och det kommunala fastighetsbolaget Tunabyggen uppskattat att uppemot 10 000 människor bor i Tjärna Ängar, trots att bara 3 500 är folkbokförda där. För något år sedan vräktes en hyresgäst i en tvårummare efter att fastighetsbolaget upptäckte att 20 personer olovligen bodde i lägenheten.

Benjamin Dousa, vd Timbro.Foto: Anders Meisner

Svartkontrakt var länge något av ett storstadsfenomen, där den som inte hade råd med en bostadsrätt eller tid att stå ett par decennier i bostadskön kunde köpa ett hyreskontrakt. Andra genomförde fejkade lägenhetsbyten för att komma över attraktiva hyresrätter. Men svartkontrakten är inte längre ett fenomen reserverat för städer som Stockholm, Uppsala och Göteborg. För några år sedan konstaterade Polisen och branschorganisationen Fastighetsägarna att det finns en omfattande svart marknad med hyreskontrakt i många socialt utsatta områden, även i mindre städer.

De påpekar även ett växande problem med så kallade madrasshotell. Att ta in på ett madrasshotell är precis vad det låter som: man hyr en madrass på golvet. Därmed är det möjligt att som hyresvärd på svarta marknaden hyra ut en relativt liten bostad till väldigt många personer. Det förekommer fall där 8-9 personer har varit skrivna i en trea och 6–7 personer i en tvåa, enligt utredningar vid ett kommunalt fastighetsbolag i Stockholm. I ett fall i Malmö visade sig vattenförbrukningen i ett madrasshotell i Rosengård ligga på 20 kubikmeter i månaden – det normala för lägenhetens storlek hade varit 3–5 kubikmeter.

För att politikerna ska kunna ta tag i de omfattande integrationsutmaningar som finns i Sverige behöver de veta hur många som faktiskt bor här. Moderaterna och Liberalernas förslag om att samköra register mellan myndigheter är ett steg på rätt väg.

Annons
Annons
Annons
Annons